Лаборатория

XV поетически трубадурски двубой: Радослав Чичев срещу Стефан Радев

В рамките на Седмици на четенето

XV поетически трубадурски двубой: Радослав Чичев срещу Стефан Радев


◊ СЪБИТИЕТО

Петнадесетият поетически трубадурски двубой, който ще бъде и първият на открито, ще се проведе на 15 май (вторник) от 20:00 часа на Лятна сцена в Борисовата градина, в рамките на Седмици на четенето, организирани от платформата за съвременно изкуство София: Поетики. 

Двама млади поети – Радослав Чичев и Стефан Радев, които вече се срещнаха на тазгодишния конкурс за дебютни книги „Южна пролет“, ще продължат да се съревновават – този път за предпочитанията на публиката. Ще ги подкрепят техните секунданти, Стефан Иванов (на Чичев) и Аксиния Михайлова (на Радев).

Автор и водещ ще бъде Петър Чухов, а в пространството между поетическото слово ще се разпростират звуковите пейзажи на wayab.


◊ ДВУБОЯТ

Двубоят ще протече в четири тура:

I тур – всеки от двамата поети ще се представи в рамките на 15 минути с най-доброто от поезията си;

II тур – всеки от двамата ще има по 5 минути, за да дискредитира съперника си, представяйки на публиката негови слаби, по своя преценка, творби.

След втория тур всеки от публиката ще има възможност да предложи дума или фраза като тема за импровизация. Предложенията, записани на листчета, ще бъдат събрани в шапка, от която водещият ще изтегли едно и това ще бъде темата, по която поетите ще пишат в продължение на 20 минути. През това време ще се проведе

III тур, в който секундантите ще разполагат всеки с по 10 минути, за да защитават своя поет и да нападат съперника му.

И накрая,

IV тур – по 5 минути на всеки поет за прочитане на написаното току-що стихотворение по темата, зададена от публиката.

Публиката ще гласува след всеки тур за предпочетения поет с предварително раздадените листчета като резултатите ще се изписват на табло, без обаче да се знае кои числа за кого се отнасят. Победилите поет и секундант ще бъдат обявени накрая, след като се съберат резултатите от гласуването. Ще бъдат раздадени грамоти и награди.


◊ ТРУБАДУРИТЕ

Ето кратките, но вече респектиращи, биографии на двамата поети, както и техните думи преди двубоя:

Радослав Чичев (1981) е завършил история в СУ “Св. Климент Охридски”. Понастоящем е един от водещите на предаването “Аларма” по програма “Христо Ботев” на БНР. През месец март 2010 г. пиесата му “Колекционерката”, заедно с “Гарванът” от Калина Попянева, печели първа награда на конкурса за камерна пиеса “Славка Славова” на “Театър 199″. Един от наградените в конкурса на издателство “АРС” за издаване на дебютна книга. През 2011 г. излиза първата му стихосбирка „От прашинката на деня”, за която е отличен с бронзов „Пегас” на тазгодишното издание на „Южна пролет” в Хасково.

"Да хвърля бялата си ръкавица, пропита с поетика, срещу „Бутилка, чаша и радио” на Стефан Радев, ще бъде предизвикателство за мен. Надявам се с този жест да не счупя нито едно от тях, знам колко са важни за моя опонент. Но все пак, бидейки хрисим и миролюбив, от време на време трябва да си позволявам доволството на дуела. Ще разчитам на добре смазан револвер, куршумите да са напълнени със свежи глаголи или остра шпага от събудени съществителни. Не на последно място искам да отбележа, че секундантът ми Стефан Иванов е видна литературна персона, която трудно би допуснала невнимание и разсеяност по време на напрегнатата битка. Така че…"


Стефан Радев е роден през 1986 г. в Пловдив. Завършва Френска езикова гимназия в родния си град и продължава обучението си в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Сега живее и работи в София. Пише стихове и разкази, има публикации в печатни медии, а между 2008 и 2010 е репортер в предаване за култура. През 2011 г. става първият лауреат на Националния конкурс за млади автори "Димитър Бояджиев". Първата му книга със стихове се нарича "
Бутилка, чаша и радио" (2011). На Националния конкурс за дебютни книги "Южна пролет" (2012) получава наградата "Чаша жълти стотинки", присъждана от самите дебютанти.

"За мен ще е удоволствие да споделя една сцена с Радо Чичев. Той чете стиховете си прекрасно! Идвам на дуела със сабя и цвете, защото оръжието навсякъде си е оръжие, но всяко цвете ухае различно! Предизвикателството ми е по-скоро към публиката и сетивата на почитателите на Радо. Ще се радвам, ако поне един от тях отнесе върху якичката си прашец, а не "прашинка" от моите стихове. Знам, че ще е трудно и признавам, че ако самият аз достатъчно харесвах стиховете и на двама ни, то може би щях да опитам да пиша като Чичев. Засега обаче вярвам в стиховете, които пиша и идвам да ги прочета...
"



Автор:
Петър Чухов
Публикация:
14.05.2012 г. 15:13
Посетено:
2202
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/14733-xv-poeticheski-trubadurski-dvuboy-radoslav-chichev-sreshtu-stefan-radev