Лаборатория

Интерактивна стая

Интеракция чрез движение (Албена Баева)

Интерактивна стая


◊ ПРОЕКТ "ИНТЕРАКТИВНА СТАЯ"

Екипът на Derida Dance Center стартира нов проект - „Интерактивна стая”, насочен към видео артисти, танцьори и гости на танцовия център.

Интерактивна стая” е проект, който предоставя възможност на видео артисти, танцьори и гости на танцовия център да взаимодействат в изграждането на една обща структура. В продължение на три месеца регулярно ще бъдат избирани видео артисти, чийто проекти ще бъдат изложени в залите на Derida Dance Center в рамките на 2 седмици. Достъп до инсталациите ще имат танцьори и посетители на центъра. Тези от тях, които са провокирани да взаимодействат с видео средата, ще могат да развият своя концепция и да изградят собствена танцова миниатюра. Процесът на взаимодействие ще може да бъде проследяван от всички, които проявяват интерес от това случване. В края на проекта ще бъде избран един екип (видео артист и танцьор/хореограф), който ще може да доразвие идеите си в самостоятелен пърформанс.

Ако проявявате интерес да се включите с видео проект,  моля да се свържете с нас на имейл: info@derida-dance.com


◊ ИНТЕРАКЦИЯ ЧРЕЗ ДВИЖЕНИЕ

Проект "Интеракция чрез движение" - период 20.02-03.03.2012,  Видео артист - Албена Баева

Лаборатория “Интеракция чрез движение” е експериментална стая за интеракция с движение, видео и звук. Танцьорите, които участват, ще се запознаят с технология  от кухнята на Runabout project. Ще имат възможност да изпробват как със собствените си движения и тяло могат да влияят на видео и звукова среда. По този начин те ще открият нови изразни средства за импровизация.

В основата на една истинска импровизация стои перфектното познаване и контрол над изразното средство, което изпълнителят използва. При импровизация на изпълнители от различни сфери в изкуството – като например танц, музика или визуално изкуство – изниква проблемът на превода. Въпреки че изпълнителите говорят на близки, донякъде съвместими езици, техните изразни средства остават разделени в собствените си вселени. В търсене на нови начини за превод и на нови допирни точки между различните изкуства Албена Баева разработва нови инструменти, които позволяват директен разговор на участниците в пърформанса. С помощта на съвременните дигитални технологии допирните точки между изпълнителите се умножават, а ролята на преводач се концентрира в компютъра. “Направи си сам” практики и софтуер с отворен код са средствата, които правят достъпно изработването на нови интерфейси. Така става възможна една тотална импровизация, в която различните изпълнители говорят на един език.

Програма:

. 20.02.-24.02., в работните дни, от 13 до 17 ч. Въведение в системи и начини за интеракция. Проби със софтуер и хардуер за интеракция на движение с видео среда и звук.
. 27.02.-02.03. - изграждане на обща структура с изпълнители, проявили интерес към проекта.
. 03.03. - отворена презентация на работен етап в Derida Dance Center.


Runabout project среща творци от различни сфери – музиканти, визуални художници, писатели и изобретатели. В пърформансите си те преобръщат ролите и йерархията на едно представление, като за целта изобретяват нови инструменти. Runabout project участва в Sofia Underground (2009), “Малък сезон” на театър "Сфумато" (2009, 2010, 2011), DA Fest (2009, 2010, 2011), Con.tempo (Варна 2011), Насекомикс в Sofia Live Club (2010) и други.


Албена Баева работи в сферата на интерактивния дизайн, експерименталното видео и пърформанса. През 2010 година се дипломира по магистърска програма „Дигитални изкуства”, НХА, София. Тя е основател на Runabout project - платформа за комуникация и интеракция на художници и музиканти. През 2011 година печели наградата за съвременно изкуство ESSL.

Участвала е в международни програми за арт обмен в Чехия, Германия, Италия, Естония; в общи експозиции в Германия, Италия, Румъния и България, както и в редица национални и международни фестивали като City Hide Project 06 (Рим, Италия, 2006), Filmini Fest (София, България, 2008), Нощта на музеите (София, 2009 и Пловдив, 2010), Da-fest, (2009, 2010, 2011).

Автор:
Derida Dance
Публикация:
19.02.2012 г. 20:39
Етикети:
пърформанссъвременен танцАлбена БаевалабораторияпроектиDerida Dance
Интеракция чрез движение
Интерактивна стая
Посетено:
1898
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/14136-interaktivna-staya