Лаборатория

"Макростанция" - аудио-визуален експеримент

В рамките на изложбата "Лабиринт" на Венцислав Диков

"Макростанция" - аудио-визуален експеримент


◊ СЪБИТИЕТО

"Макростанция" - аудио-визуален експеримент

15 февруари, 20:00 часа, Червената къща,
София, ул. "Любен Каравелов" 15


“Макростанция” е аудио-визуален експеримент, основаващ се на живото взаимодействие между звук и визия, активиращ сетивни пътешествия.

Участват: Венцислав Диков - звукова среда, Спартак Йорданов и Ралица Тонева – визия. Събитието e в рамките на изложбата "Лабиринт" на Венцислав Диков (от 07.02. до 29.02. в Червената къща).

“Лабиринт“ - изложба живопис, рисунки, фотография и колаж на Венцислав Диков в рамките на програмата “Изкуство в безтегловност – открита платформа за нови артисти и идеи”

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА "ЛАБИРИНТ"

Съществена част от по-новите ми работи изследва темата “лабиринт”. Многобройните възможности и различните последствия от различните избори. Как изборът повлича стечението на обстоятелствата в дадена посока, което от своя страна довежда до възникването на нови промени и следващи възможности за избори. Лабиринтът е навсякъде, видим и невидим. Множество лабиринти, вплетени едни в други. Лабиринтът, наречен “човешки взаимоотношения”; лабиринтът, в съзнанието на всеки човек, както и неизмеримо по-големият лабиринт на подсъзнанието; лабиринтът в дома на човека и в частност – този на твореца: лабиринтът в неговите записки, дневници и скици. Лабиринтът на творческия процес: как се раждат идеите и как се изминава пътят до реализацията им, какво възниква по този път? Междинните, преходните състояния на творческия процес, могат ли да бъдат съхранени? Кога един процес е завършен? Може ли крайният резултат да представлява множество процеси в различна степен на завършеност, влияещи си помежду си?

От една страна, това са поредици от живописни картини, изследващи най-вече човешкото подсъзнание, емоции и инстинкти и как те предопределят взаимоотношенията между хората. От друга - възможно най-много и най-различни моменти, “фази” от творческия процес, довел да създаването на тези платна. Микро- и макросветове от ателието на художника, скулптурни композиции, състоящи се от рециклирани отпадъчни елементи от бита и художническите материали. Изследване на бележници със записки и скици, посланията “между редовете”. Създаване на специфична музикална среда, придаваща дълбочина, цялост и взаимосвързаност на обектите и пространството. Лабиринт на много нива, визуален, слухов, пространствен. Взаимодействащ със съзнанието на възприемащия и отварящ нови и нови врати и пространства. Провокиращ. Отключваш въображението и вдъхновението.

В работата си се интересувам повече от самия процес, отколкото от крайния резултат. В природата на нещата е да се променят с времето и точно тази промяна се стремя да представя с всички възможни средства и по всякакви начини. Този незавършен, отворен процес е моята „крайна” цел.

Въпреки изобразяването на определени обекти, бих определил творбите си като абстрактни, асоциативни. Това, към което се стремя, съзнателно или не, е пренасищане с образи, с или без очевидна връзка помежду си. Провокация за ума и сетивата.

Освен с живопис, се занимавам активно и с фотография. Тя отваря нови измерения и обогатява в голяма степен творческия ми процес.

През определени периоди от време изпитвам нужда от свързване на моите занимания – рисуване, фотография и музика, в едно, което ме води до създаването на мултимедийни изложби, често няколкодневни пърформанси с участието и на други артисти. В тези пърформанси се стремя към видоизменяне на дадено пространство до степен отвъд разпознаваемост, проектирайки върху него вътрешните и външните си светове, използвайки за целта средства като видео инсталации, звукови среди, интериорен дизайн и други. Продължавам с трансформацията.

 
◊ ЗА АВТОРА

Венцислав Диков е роден на 25.09.1979 г. в София, България. Завършил е Национална музикална академия „Панчо Владигеров”, София и Висше музикално училище Мюнстер, Германия, класическа китара, магистър.

Изложби и участия:

2013 - галерия "Jean-Pierre Barbance", Париж, самостоятелна изложба (предстои)

2012 - „Лабиринт”, „Червената къща - център за култура и дебат", София, самостоятелна изложба; самостоятелна изложба в “Ancient Cinema”, Вианден, Люксембург (предстои)

2011 - самостоятелна изложба в „Гр6”, София; “Liquid Session”, аудио-визуален пърформанс заедно със Спартак Йорданов и Ралица Тонева, фестивал „Водна кула”, София; групова изложба в „Гр6”, София

2010 - самостоятелна изложба в “Dada Cultural Bar”, София; “Shray”, аудио-визуален пърформанс заедно със Спартак Йорданов и Ралица Тонева, клуб “After Art”, София

2009 - самостоятелна изложба в хотел “Hilton”, София; групова изложба в Далхайм, Люксембург

2008 - самостоятелна изложба в галерия “Икар”, София; самостоятелна изложба в клуб “After Art”, София; самостоятелна изложба в Български културен институт Берлин, Германия; аудио-визуален пърформанс по време на фестивал „АмБул”, София; визуализации по време на фестивал на открито „Артмосферик”, край Лакатник до София

2007 - самостоятелна изложба в галерия “Пунто”, София; групова изложба в “Quintessence de Terre”, Брюксел; резиденция за артисти в Гамзиград, Сърбия

2006 - самостоятелна изложба в галерия „Автограф”, Пловдив; мултимедийна изложба „Модулация”, културен център „Борис Христов”, София; създаване на “Acoustic Sound Lab”, група за експериментална музика; участие в Ankara Art Forum, Анкара, Турция; резиденция за артисти в Моймировце, Словакия

2005 - самостоятелна изложба в галерия “Art Deco”, Шумен; самостоятелна изложба в галерия “Богориди”, Бургас

2004 - самостоятелна изложба в галерия „Натали”, София; самостоятелна изложба в галерия „България, концертна зала „България”, София

2003 - участие в създаването на „MEDIABOX”, награден в ComputerSpace 2006 – конкурс за дигитално изкуство
.
Автор:
Владислав Христов
Публикация:
12.02.2012 г. 01:44
Етикети:
арт новиниЛабиринтизложбаВенцислав Диков
аудио-визуален експеримент
Макростанция
Посетено:
1606
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/14080-makrostantsiya-audio-vizualen-eksperiment