Лаборатория

Уъркшоп по суми-е и дзен рисуване

Нещо повече от техника, нещо повече от рисуване

Уъркшоп по суми-е и дзен рисуване


◊ СЪБИТИЕТО

Уъркшоп по суми-е и дзен рисуване

Заниманията започват на 22 и 23 октомври от 11 ч. в Галерия за съвременно изкуство "1908", ул. "Ангел Кънчев" 1, София и ще бъдат водени от Детелина Тихолова.

Ще се разгледат различни захвати на четката и особеностите на туша като материал, как се рисува бамбук, цветя, пейзаж и др.

Цена – 30 лв. Материалите са осигурени.

 
◊ ПОВЕЧЕ

Суми-е е нещо повече от техника, то е духовно пътуване. Суми-е е картина, която не показва нещо специално, тя просто съществува. Преведено, "sumi" означава "черно мастило", а "e" - "пътека" и "живопис". Състои се предимно от мощни, бързо нахвърлени удари с четката. Което е пропуснато и загатнато, често е по-важно и по-изразително от нарисуваното. Икономията на изразни средства е най-важното при Sumi-E живописта.


Детелина Тихолова е родена в Добрич през 1970 г., живее и работи в Кюстендил. Учител по изобразително изкуство. Специализира текстилен дизайн. Занимава се с приложно изкуство – изработва порцеланови и дървени аксесоари за коса, порцеланови медальони, съдове и пана. Участва в общи изложби на Кюстендилската група на художниците. От 1992 г. пише хайку, а от 2004 г. създава хайга. От 2008 рисува в стил суми-е. Свои текстове е публикувала в сп. “Пламък”, “Литературен клуб”, ”Dictum”, LiterNet, хайку антологията “Пътят”. Публикации на хайга има в онлайн изданията “Full Moon”, “Simply Haiku” и “Haigaonline”. С фотография се занимава любителски от 1986 г. Печели награди от електронния конкурс на LiterNet “Мечти по лято” (2002), от Международния фотографски конкурс “За най-добра снимка от България", 2004, както и от конкурса за хайга на Световната хайку асоциация (2004), от “Панаир на занаятите” - Варна, II място, конкурс “Сувенири” (2006 и 2009). През 2009 г. печели конкурс на издателство “Арс” за издаване на дебютна книга – “Хайку, хайга, суми-е”, която излиза през 2010 г.

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
17.10.2011 г. 10:48
Посетено:
2926
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/13359-uarkshop-po-sumi-e-i-dzen-risuvane