Лаборатория

Кинофестивалът в Балчик изнася изкуството на улицата

Стрийт арт, редизайн на пространства, инсталации ще преобразят Балчик от 18 до 25 юни

Кинофестивалът в Балчик изнася изкуството на улицата
Фестивалният директор Цанко Василев


◊ СЪБИТИЕТО

Над 50 дизайнери, архитекти, художници, сценографи, моделиери, студенти, ученици и доброволци от България, Грузия, Йордания, Русия, Франция и Хърватска ще работят заедно, за да превърнат целия фестивален град Балчик в сцена за изкуства.

От 18 до 25 юни в морското градче се провежда 9-ия Международен фестивал за късометражно кино "В Двореца", но тази година освен кино в зала, фестивалът ще прави и показва изкуство на улицата.

Светлинни и обемни инсталации, редизайн на пространства, street art ще бъдат продуктите на творческото предизвикателство, което отправя фестивалният директор Цанко Василев и неговият екип към артистите от България, Европа и Азия.

Организаторите обещават новия проект да създаде артистично пространство за провеждането на фестивала за късометражно кино и да се демонстрират възможностите на изкуството да взаимодейства с градска среда.


◊ КАКВО ИЗКУСТВО

Новият арт проект ще включва:

Временна промяна на градска среда – млади дизайнери и архитекти ще използват стари материали и предмети, излезли от употреба (лодки, училищни чинове, елементи от бракувани метални и дървени предмети и съоръжения, археологични находки) като суровина за изграждане на функционални и съвременни обемни инсталации.

Усвояване на нетрадиционни пространства като среда за изкуство – рисунки на открито са експонирани в паркове, алеи, пешеходни зони и тротоари. Този акт показва добрите практики и възможности, които street art предоставя за облагородяване на пространства и развитие на креативността и ангажираността у младите. Това ще провокира творческата отговорност на българските артисти, пораждайки обществена дискусия относно ролята и мястото на новото изкуство.

Редизайн на училищни чинове – младежи от художествени училища и студенти от академиите по изкуства ще изрисуват и тунинговат с фестивални тематики стари чинове. След фестивала “В Двореца” организаторите ще върнат артистично реновираните чинове на балчишките училища, запознавайки учениците с възможностите, тенденциите и приложната функционалност на съвременното изкуство, сътворено от техни връстници.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
12.06.2011 г. 10:33
Посетено:
1620
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/12700-kinofestivalat-v-balchik-iznasya-izkustvoto-na-ulitsata