Лаборатория

Oтворен уъркшоп за Пинхол фотография

По случай Световния ден на Пинхол фотографията

Oтворен уъркшоп за Пинхол фотография


◊ СЪБИТИЕТО

Фотобюлетин и Фотоработилница провеждат отворен уъркшоп за Пинхол фотография по случай Worldwide Pinhole Photography Day, който тази година се чества на 24 април.

Уъркшопът ще се проведе от 23 до 26 април 2011 г., а резултатите ще бъдат показани на изложба в галерия "Анима-Арт" от 28.04 до 05.01.2011 г.


◊ ПРОГРАМА

. 23.04. - 11:00-18:00 ч. (на всеки кръгъл час) - Уъркшопи за изработване на пинхол фотоапарати и инструкции за снимане с тях. С участието на Александър Богданов, Венета Захариева, Арслан Ахмедов, Кеви Ванлиян, и още;
18:30 ч. Лекции на теми, свързани с историята, естетиката и техниката на безобективната фотография с участието на фотографи и теоретици.

. 24.04. - Снимане с пинхол фотоапарати.

. 25.04. - 12:00-17:30 ч. Проявяване на заснетото от участниците.

. 26.04. - 12:00-15:00 ч. Проявяване на заснетото от участниците.

Уъркшопът се провежда безплатно и е отворен за всеки, тъй като заниманията с безобективна фотография не изискват специални фотографски умения. Всеки участник трябва да донесе със себе си следните материали за изработване на пинхол фотоапарат:

. КУТИЯ за фотоапарат: една или повече, без значение формата, но да не пропуска светлина (тенекиена, дървена, от чай, кафе, бисквити и т.н.)

. (препоръчително) Доза от бира или друга напитка.

След приключване на уъркшопа от резултатите ще бъдат селектирани кадри за участие в изложбата в галерия "Анима-Арт", като участниците ще трябва да поемат разходите за копиране и паспартиране на снимките си.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПИНХОЛ ФОТОГРАФИЯТА

Днес, благодарение на цифровите фотоапарати, ние бързо и лесно можем да се сдобием с отпечатък на действителността. Камерите стават все по-сложни и технически съвършени. Предвидими. Безгрешни.

В търсене на изгубената тръпка пред неизвестността, все повече автори се обръщат към корените на фотографията, преоткривайки спонтанните и „неръкотворни” образи, отпечатъците, които светът сам оставя върху светлочувствителния материал – всеки път нови, всеки път различни.

Пинхол фотографията е един от най-простите начини за създаване на фотографски изображения. Пинхол фотоапаратът (от англ. pin - “карфица” и hole - “дупка”) представлява затъмнена кутия, в която за обектив служи малка дупка, пробита с игла.Тези “фотоапарати” се правят лесно и с подръчни средства - от малки кибритени кутийки, кутии от кафе, бисквити или чай до големи куфари и цели стаи! В кутията се поставя светлочувствителен материал (филм или фотохартия), върху който при експонация светът отвън се отпечатва по неповторим и често непредвидим начин.

Световният ден на Пинхол фотографията (Worldwide Pinhole Photography Day) се отбелязва от 2001 г. насам всяка година през последната неделя на месец април.

На този ден ентусиасти от цял свят - любители и професионалисти - снимат със саморъчно направени фотоапарати и качват резултатите си на сайта на проекта: http://www.pinholeday.org.

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
25.04.2011 г. 15:13
Посетено:
1965
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/12216-otvoren-uarkshop-za-pinhol-fotografiya