Лаборатория

Анна Ермолаева. "Отдръпнете се"

Институтът за съвременно изкуство – София представя

Анна Ермолаева. "Отдръпнете се"


◊ СЪБИТИЕТО

Институтът за съвременно изкуство – София
представя

Анна Ермолаева
„Отдръпнете се”


1 март – 11 април 2011

Откриване: 28 февруари (понеделник), 19 ч.
Галерия ИСИ - София, бул. "Васил Левски" 134 (вход откъм ул. "Екзарх Йосиф")


Анна Ермолаева сякаш притежава невероятната интуиция да се окаже на подходящото място в подходящия момент, за да “намери” историите си, документални в основата им. Директният поглед на камерата й притежава яснота и четливост, създава привлекателното за зрителя усещане, че вижда всичко със собствените си очи. Документалността обаче само въвежда в произведението, оттам отваря пространства на прозиращия наратив – зрителят го чете, възпроизвежда или изгражда чрез свои емоции и интерпретации.


◊ ЗА ПРОЕКТА

Двуканалната видеоинсталация „Отдръпни се” (2006-2008) представя как на прочутия виенски битак Nashmarkt в края на работния ден един булдозер изрива всичко непродадено. И само за секунди нужните може би някому стоки се превръщат в боклук – в огромна и заплашителна планина от доскорошни обекти на желание. „Петилетен план” (1996) е проект в процес – авторката снима ескалатора на една и съща метростанция в родния си град с интервал от 5 години, сякаш безпристрастно наблюдава привидната липса на промени. Неизбежно търсим разлики в поведението на хората, в рекламите наоколо им, в скоростта на движението, дори в инструкциите за безопасност – не само за да отчетем хода на времето, но и заради логиката или смисъла на живота си в него.

В София са представени и най-новите работи на художничката. Във видеото “Навътре/Навън” (2011) камерата снима домашна библиотека с малки, мили сувенирчета по рафтовете, после се отдалечава и разбираме, че този интимен кът е всъщност част от полуразрушена сграда – оголен, превърнат в публично достояние от може би страшен катаклизъм... В двуканалната инсталация “Облаци” (2011) красотата, видяна през илюминатора на самолет, започва странно да запълва пространството на салона му. И макар пътниците да остават индиферентни, усещането за тревожност нараства като в романтична симфония с технологичен – от шума на самолетните мотори, привкус.

Най-старата работа в изложбата е "Вкл./Изкл.", 1999 г. – ироничен коментар към едно от най-древните клишета в света – мъжествеността. Еректиралият пенис натиска ключ за осветление – то се явява в цялата си мощ и хубост, изчезва заедно с всички конотации на високата и низката култура.

Анна Ермолаева напуска родния си Ленинград поради политически преследвания на 19 години. Пристига във Виена без пари и познанства, работи всичко, учи история на изкуството и нови медии. Още като студентка е поканена от куратора Харалд Зееман да участва в раздела “Aperto Оver Аll” на 48-то Венецианско биенале през 1999 година.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Анна Ермолаева е родена през 1970 г. в Ленинград. Живее и работи в Карлсруе и Виена. През 1992 завършва История на изкуството във Виенския университет, а през 2002 г. Виенската художествена академия в класа на Петер Коглер по Нови медии. От 2005 г. е преподавател в Университета по изкуства и дизайн в Карлсруе (Факултет Медиа-арт).

Участвала е в множество международни изложби, сред които “Кино-живопис”, Национален център за съвременно изкуство, Москва (2009); 4-то международно биенале на видео-арт, Музей за съвременно изкуство, Херцлия, Израел (2008); “Да откриеш и да притежаваш”, МУМОК, Виена (2005); “Пукнатините на живота”, KIASMA, Хелсинки (2005); Музея Шпренгел, Хановер, Германия (2003); “NON-PLACES”, Kunstverein, Франкфурт на Майн (2002); Музея Stedelijk, Амстердам (2001).

Сред самостоятелните изложби на художничката са: “Кремъл”, Галерия EDS, Мехико (2010); Kunstverein Фридрихсхафен, Германия; “Като е така сега, не значи, че винаги ще е така”, Галерия Арсенал, Бялисток, Полша (всичките 2009); “Играейки с Анна Ермолаева”, Галерия XL, Москва (2008); Музея за модерно изкуство, Пасау, Германия (2004); Magazin 4, Брегенц, Австрия (2002); Фондация Ursula-Blickle (2002); Институа за Визуални изкуства, Милуоки, САЩ (2000).


. С подкрепата на BMUKK и с любезното съдействие на Галерия "Енгхолм", Виена.

Автор:
ИСИ - София
Публикация:
24.02.2011 г. 15:42
Посетено:
1354
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/11743-anna-ermolaeva-otdrapnete-se