Лаборатория

Линда Олшевски с майсторски клас за късометражно кино в София

Директорът на "Shorts International" идва специално за фестивала "So!Independent"

Линда Олшевски с майсторски клас за късометражно кино в София


◊ СЕМИНАРЪТ

Линда Олшевски идва от меката на киноиндустрията на западния бряг, за да сподели знанията си и да вдъхнови българските кинотворци за нов поглед върху света на късометражното кино. Семинарът "POWER OF FILM!" е част от фестивала за независимо американско кино "So!Independent", който се провежда в София от 5 до 11 ноември с прожекции в "Дом на киното", "Люмиер" и "Синеплекс".

Част от темите, които ще засегне Линда Олшевски са: как се прави "успешен" филм или анимация, кои са хитрите и неподозирани съвременни възможности за финансиране на продукцията, фестивални стратегии, дигитална революция в дистрибуцията и разпространението, как се прави филм, който да остави следа.

Семинарът включва теория, прожекции и практическа част и се провежда в Кинозалата на НАТФИЗ на 6 и 7 ноември.

Трима от участниците в майсторския клас и техните филми ще бъдат избрани от Линда за работен пример и ще имат щастието в края му да имат разработена стратегия за фестивали и дистрибуция. Освен като лектор на майсторския клас Линда Олшевски ще гледа всички филми на участници и кандидати и през очите на селектор на Оскарите, Сънданс, Shorts Int. и ITunes.


◊ ЗА ЛЕКТОРА

Линда Олшевски е един от директорите на Shorts International Ltd. - най-успешната компания за късометражни филми в света, с най-големия и разнообразен каталог от късометражни филми. Повече от половината филми в каталога са номинирани за “Оскар” или са получили международни награди от фестивали като “Кан”, “Клермон-Феран” и “Сънденс”.

Shorts International управлява ShortsHD™, първия американски High Definition телевизионен канал за късометражни филми, част от Dish Network и AT&T U-Verse, както и ShortsTV™ Великобритания, част от BSkyB, ShortsTV™ Франция, част от Numericable и ShortsTV™ Турция чрез TTNET. Shorts International предоставят късометражни филми на iTunes Stores в САЩ, Великобритания, Франция, Ирландия, Германия и Канада. Изпълнителен директор на компанията е Картър Пилчър, а централата се намира в Лондон, с допълнителни офиси в Париж, Ню Йорк и Лос Анжелис.

Линда Олшевски се присъединява към Shorts International през януари 2006 г., за да се занимава със селекцията на игрални и анимационни филми, номинирани за „Оскар”, и тяхното разпространение в iTunes, разпространението им на кино и DVD в сътрудничество с Magnolia Pictures и международно телевизионно представяне, съвместно със световни телевизионни партньори.

Като шеф на отдела за световни придобивки, Линда оглавява придобиването на късометражни филми за iTunes и селектира филми за SHORTS TV, други телевизии, нови медии и клиенти.

Линда има принос за Swimming Upstream: A Lifesaving Guide to Short Film на Шарън Бадал (издателство "Focal Press"), както и за "The Guerilla Filmmakers Pocketbook" на Крис Джоунс. Голяма част от времето си прекарва по международни фестивали, където издирва киносъкровища във всеки жанр и участва в журита и дискусии.


Линда е магистър по киноизкуство. Тя е един от създателите и директор на фестивала за късометражни филми DreamWorks Short Film Festival; член на екипа на Hanna-Barbera за развитие на WHAT A CARTOON!; директор на световната селекция за EVEO, директор късометражни филми за THE HATCHERY; старши програматор на фестивала за късометражни филми Palm Springs Short Film Festival и е селекционер на международни заглавия за фестивала Сънденс.

Линда е работила като асистент-монтажист и асоцииран продуцент по филми като “Шрек”, “Пътят към Елдорадо”, “Принцът на Египет”, “Хапки от реалността” и “Животът на Дейвид Гейл”. Работила е като фотограф и като оператор на документални филми в Афганистан и Мексико и е автор на сценария UNTIL THE DAY’S END, вдъхновен от преживяванията й в Афганистан.

В момента работи по книга, която ще представи фотографиите и познанията й за световната фестивална мрежа и света на късометражното кино като цяло.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
06.11.2010 г. 14:32
Посетено:
1455
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/11094-linda-olshevski-s-maystorski-klas-za-kasometrazhno-kino-v-sofiya