Лаборатория

Авторско ревю на Ина Трифонова

Future Ethno в галерия "Актив Арт", Варна

Авторско ревю на Ина Трифонова


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Актив Арт"
представя

Future Ethno

авторско ревю
на Ина Трифонова

12 август 2010 г. (четвъртък), 19.30 ч., Варна, ул. „Дунав” 5


◊ ПОВЕЧЕ ЗА РЕВЮТО

Модерният човек на 21-ви век има усещането за нов тип принадлежност към света. Този свят, който познаваме и в който живеем представлява странно съжителстване на развити, технологично напреднали общества и все още живи древни култури, които предстои да бъдат асимилирани.

Съвременната култура е в непрестанно движение, рециклиране, смесване и трансформиране на високи скорости, обединяване на древност и съвременност. Екзистенциални питания като това „как ще се идентифицираме през следващите 10-20 години?” са също част от еволюцията на модерното общество. Този въпрос е важен за модата, защото тъкмо тя дава кодовите названия и дефинира отделния човек в съвременността.

„С темата „FUTURE ETHNO” ще се опитам да дам своя отговор за себе си, изследвайки живите култури, интерпретирайки ги в нова, модерна форма”, споделя дизайнерката. Изследването на неасимилираните етноси в Тибет
, което е направено, е инспирирано от древните култури и от съвременната концептуална мода. Конструкцията на дрехите е вдъхновена от силуета на тибетския костюм.

Като цветно решение колекцията е издържана в черно в съчетание с ярки оранжеви, розови и виолетови акценти. Концепцията за древните култури намира израз и в конструктивните разрези на дрехите, под които прозира ярък цвят. Цвят, който говори за скритата идентичност  и древните корени, които носи всеки от нас.

Колекцията е дипломна работа на дизайнерката, която завърши магистратура в Художествената академия – София, в класа на проф.
Греди Асса и е била представяна и във Виена. Дрехите са били разработени на мулаж, който представлява макет на модела от нескъп плат и се работи директно върху торса.


◊ ОЩЕ ИЗНЕНАДИ

По време на дефилето публиката ще има възможност да види ретроспективно две от предишните колекции на дизайнерката – „Матриархат” и „Сатен”.

Колекция „Матриархат „представлява група уникални дрехи-скулптури, създадени по технологията на скулптриране на тъканта, без разкрояване, рязане и зашиване.

„Моята идея е да създам триизмерни арт обекти, които да напомнят за първобитната жена, да извикват чувството за древни, отминали дни от ерата на пещерния човек. Завръщане към невинността и първопричината,  космическото начало и произход на жената, значението на Пра Крити и древното езотерично разбиране за Вселената”.

Колекция „Сатен“ е една мини серия дрехи, вдъхновени от кимоното.

Основният материал е сатен. Той е изрисуван с абстрактни геометрични форми - инспирация от модерната абстракция в съвременното изкуство, техниката е студен батик. Конструкцията на дрехите наподобява оригами и представлява една олекотена версия на кимоното.
Автор:
Публикация:
10.08.2010 г. 12:48
Посетено:
1690
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/10551-avtorsko-revyu-na-ina-trifonova