Лаборатория

Четири безплатни работилници в Sofia Design Week 2010

Фестивалът започва на 4 юни с концерт

Четири безплатни работилници в Sofia Design Week 2010


◊ СЪБИТИЕТО

Международният фестивал за съвременен продуктов, комуникационен, интерактивен и графичен дизайн „Sofia Design Week” продължава традицията от миналогодишното си издание и ще включи в програмата си 4 безплатни творчески работилници. Те ще се проведат между 5 и 11 юни в София.

Официалното откриване на „Sofia Design Week” ще бъде на 4 юни от 19 часа в двора на Националната художествена академия с участието на Georg Levin от берлинския лейбъл Sonar Kollektiv, както и VJ сет на Champagne Valentine.


◊ РАБОТИЛНИЦИ

Първата творческа работилница „Do more with a plastic bag” е на любимците от миналогодишното издание на фестивала - рекламната агенция „KesselsKramer”. Идеята на уъркшопа е от 4 000 найлонови торбички да се създадат различни дизайнерски предмети. С малко прости инструкции, базисни инструменти (игли, куки за плетене, шевна машина, ютия) и малко усилие няколко пластмасови торби ще бъдат спасени, преоткрити и превърнати в дизайнерски шедьовър. Всяко нещо, създадено в рамките на акцията, незабавно ще заема мястото си като експонат в изложбата.

• Творческата работилница ще се проведе от 6 до 9 юни в специално пространство в центъра на Софийска градска художествена галерия по време на „More or Less Exhibition“.

Другата творческа работилница е „Future Design Identity, Step 1: Mapping the Makers” на младия холандски продуктов дизайнер Крис Кабел, който е носител на престижната Red Dot Design Award 2006. В рамките на два дни ще се създаде една нова карта на София с местата, където се произвеждат неща – от високо технологични приложения до ръчноправени предмети в областите на мебелния дизайн, керамиката, стъклото, текстила, хартията, дървообработването, кожарството и т.н. Участниците в уъркшопа ще посетят много от тези места и ще търсят решения какви са възможностите за бъдещо сътрудничество между производствената индустрия и дизайнерите. Финалният резултат ще бъде карта на София и покрайнините й, която показва фабрики и занаятчии, отворени за съвместна работа с дизайнери. Идеята е, тази карта да бъде дигитализирана, качена онлайн и допълвана с времето.

• Творческата работилница ще се проведе на 7 и 8 юни и е предвидена за продуктови дизайнери и студенти по дизайн.

Третата работилница е „Sofia Visual Identity”. 24-часовият уъркшоп ще изследва София и нейната визуална идентичност. Всеки от 11-те члена на международния екип „Integral” ще води група от участници, която цяло денонощие ще търси как столицата ни се отличава от другите европейски градове. Резултатите от уъркшопа ще бъдат показани в Двора на Националната художествена академия на 11 юни от 19.30 часа. Участниците ще разкажат как са видели София, а „Integral” ще говорят за международния си опит в изграждането на визуална идентичност.

• Уъркшопът ще се проведе от 12 часа на 10 юни до 12 часа на 11 юни. Уъркшопът е предвиден за студенти и професионалисти в сферата на графичния и интерактивен дизайн, архитектура, урбанизъм, фотография, PR, социология и музика.

Последната работилница е специално за деца. Те ще имат чудесната задача да изградят града на своите детски фантазии – всичко, което им хрумне, е позволено, стига то да може да се направи с помощта на велпапе, хартия и бои. Материали ще има достатъчно за всички, но силно се окуражава участието и със собствени материали – можете да донесете например стари картони, платове, шишарки и т.н.

• Творческата работилница ще се проведе в Двора на Национална художествена академия на 5 и 6 юни от 10.30 до 17.30 часа. Резултатите от детската творческа работилница ще останат като изложба в Двора до края на седмицата.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
31.05.2010 г. 14:45
Посетено:
1493
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/10111-chetiri-bezplatni-rabotilnitsi-v-sofia-design-week-2010