Нови книги

Уважаваният политолог Димитър Ганев прави анализ на „Българската политическа почва“

Кои са историческите фактори, които обуславят сегашната политическа действителност в България?

Уважаваният политолог Димитър Ганев прави анализ на „Българската политическа почва“

Изтъкнатият политолог и анализатор Димитър Ганев вече повече от 8 години присъства редовно в българските медии като коментатор на актуалните политически събития в страната.

Сега един от създателите на Изследователски център „Тренд“ обобщава в своето приносно изследване „Българската политическа почва“ събитията и факторите, които „прокарват път“ на съвременните тенденции в родната политическа и обществена сцена.

Кои са онези корени, които обуславят посоката на развитие на политическите процеси у нас от Освобождението до днес? Кои са пластовете в родната „почва“, чиито последици виждаме в съвременната политическа доктрина? Как тази „почва“ реагира на комунистическата вълна, заляла цяла Източна Европа в средата на XX век? Каква е реакцията на същата тази българска „почва“ на либералната демокрация в края на века, а и до наши дни?

В базираната на над 13 години работа с емпирични социологически изследвания монография Димитър Ганев щрихова основните моменти от българската „съдба“ и ги обяснява в контекста им на локална проекция на глобални тенденции в културно и политическо отношение. Той онагледява с примери „одомашняването“ на тези процеси и разяснява как осмислянето на тази преработка на идеи и влияния с местен привкус дава отговор на много въпроси, касаещи родното минало, настояще и бъдеще.

Като си служи с прийомите на политологията, историята и социологията, изданието успява да обобщи и анализира на достъпен език основните характеристики на българската политическа култура и нейните специфични характеристики като например: подчертано егалитарните нагласи; особеното отношение към държавата; мисленето на политиката през личности и търсене на конкретна личност, която да застане начело; лутането между източното и западното; и специфичната лоялност към силния на деня геополитически играч.

Аналитично и балансирано „Българската политическа почва“ обяснява чрез критическите и рационалните методи на науката проблемите и основните положения в българското общество, но и напомня, че независимо от политическите течения общ дълг остава познанието на миналото и развитието на съвременната критична мисъл и политическа култура.

Димитър Ганев е роден през 1986 г. във Варна. Завършва специалност „Политология“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Защитава докторска дисертация през 2016 г., върху която стъпва и неговата първа книга „Пътят към конституцията“. Към момента е главен асистент в катедра „Политология“ на СУ.

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд." Сиела"
Публикация:
09.08.2024 г. 11:06
Етикети:
изд. "Сиела"нова книгаДимитър Ганев
Изследователски център „Тренд“
„Българската политическа почва“
Посетено:
235
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/83/news/39623-uvazhavaniyat-politolog-dimitar-ganev-pravi-analiz-na-balgarskata-politicheska-pochva