Нови книги

Една история с продължение

Документална книга-албум „Видин – пристанище на история“ с автор Соня Мачорска

 „Видин – пристанище на история“. Книга за видинските пристанища и историята на града, свързана с тях. Книга за период от около 20 века, през които по река Дунав са се вливали западната и източна култура и бит, за да се смесят с българската и заживеят нов живот... Векове, през които по Дунав са пристигали видни личности, оставили своя отпечатък и увековечили града в писанията си.

Книга, в която може да се прочете за обществено значими личности от Австрия, Византия, Римската империя, Румъния, Русия, Турция, Унгария, които по различни поводи са идвали във Видин и са станали част от историята на града и България.

В книгата могат да се видят снимки на уникални каменни речни котви. Може да се види чертеж на кораба „Ориент“, с който пристига в България княз Фердинанд, преди да бъде провъзгласен за цар. В книгата може да се види мястото, където Цветан Радославов слиза от кораба във Видин и пише първите два стиха на българския химн: „Горда Стара планина, до ней Дунава синей…“

Книгата-албум е луксозно издание, пълноцветен печат, богато илюстрирана с обем от 240 страници. Подходяща, както за личната библиотека, така и за гости на града и близки, които живеят далеч от родното място.

Негово Високопреосвещенство  † Видински митрополит Даниил казва:

„Винаги, когато се отправяме на път, сами бидейки пътници в този живот, ние се убеждаваме в универсалната валидност на тези апостолски думи. Всеки човек тръгва на път с вярата  и надеждата, че ще достигне до мястото, към което пътува, както и с любовта към очакващите го човеци или целта, към която се е насочил.

Пристанищата на древния и съвременен град Видин са мълчаливи свидетели на неотпадащите вяра и надежда на жителите на града в Божия промисъл за тях, за техните отпътуващи и пристигащи съграждани и гости. Те свидетелстват също така за грижата и любовта у жителите на града – той да бъде сигурно и надеждно място за живот, отмора, търговия и всяка полезна човешка дейност. Тази атмосфера на грижа към човека и към родния град, култивирана у видинчани през вековете, е запазена и днес.

От своя страна човеколюбието, което следва примера на Божията любов към нас, е онова пристанище за душата, към която тя се стреми да достигне в неспокойното и често пъти бурно житейско плаване.

Надяваме се, драги читателю, че запознавайки се с интересната история на пристанищата в нашия град, ти ще откриеш за себе си и този душевен пристан – на завоя на Голямата река, в старославния и величествен Видин, който търпеливо и радушно очаква завръщането на своите чеда, отплавали наблизо и далеч!“

Журналистката и поетесата Соня Мачорска е родена през 1956 г. във Видин. Средното си образование завършва във Видинската природо математическа гимназия „Екзарх Антим  I“, а висше в Югозападен университет „Неофит Рилски“- Благоевград, специалност „Предучилищна педагогика“.

Трудовата й кариера започва като учител по музика в детските градини. Била е специалист „Предучилищно възпитание“ в община Видин и експерт по предучилищно възпитание в РИО-Видин. През 1992 г. започва журналистическата си дейност като редактор във в. “Видин“, когато е приета и за член на СБЖ.

Последователно работи като редактор и водещ на образователно предаване в радио „Канал Ком" - Видин, като журналист и редактор в местните вестници „Вида вест“ и „Анонс“, кореспондент на Информационна агенция „Балкан“- София. Работила е и като учител в Българо-унгарското училище „Христо Ботев“ в Будапеща, Унгария, във Виго, Испания, Йезера, Хърватска, Санкт Петербург, Русия и „Кейп Таун, Южна Африка. От 2008 г. до 2013 г. е експерт „Връзки с обществеността и протокол“ към испанската фирма FCC Construccion, изграждаща Дунав мост 2 Видин-Калафат. От 2014 г. е издател на уеб сайта „Дунав мост Видин-Калафат – Мостовете на Дунав“, единствената международна медия в област Видин. Била е експерт и  в кметство гр. Дунавци.

Паралелно с работата си като журналистка Соня Мачорска се занимава и със социологически изследвания към социологическите агенции „Маркет Тест“ и „Маркет Линкс“

 Автор е на книгите – „Слог“-поезия (1991), „Зарче“- детски приказки (2002), „Дунав мост Видин-Калафат“- документална книга-албум (2013), „Дунавци 2015-2017“- документална книга-албум (2017) и „Видин – пристанище на история“ (2023).

.......................

За поръчки: Facebook: Sonya Kirilova Machorska

Автор:
проф. д.н. Венелин Терзиев
Публикация:
21.12.2023 г. 13:01
Етикети:
Венелин Терзиевкнига-албумнова книга
„Видин – пристанище на история“
Соня Мачорска
Посетено:
340
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/83/news/38313-edna-istoriya-s-prodalzhenie