Нови книги

Илюстрованата детска книжка „Живот“ разказва историята на Земята в стихове

Прелестното издание „Живот: Историята на Земята в стихове“ от Ели Улард илиза на български в превод на Мария Донева, за да плени малки и големи почитатели на науката

Илюстрованата детска книжка „Живот“ разказва историята на Земята в стихове

Как е започнал животът на Земята? Откъде са се появили всички животни? А хората? Това са само няколко от хилядите въпроси, които вълнуват малките деца, които тепърва с любопитство поглеждат на света около нас и стъпка по стъпка разгадават тайните му. 

На помощ в тази толкова интересна и важна задача у нас излиза великолепното издание „Живот: Историята на Земята в стихове“ от британската писателка Ели Улард. Изпъстрена с приказните илюстрации на художничката Дориен Брауърс и в прелестния превод от поетесата Мария Донева, в щрих и стих книгата разказва на достъпен език за децата най-важното от историята на Земята. 

Oт първите микроскопични организми, през динозаврите, ледниковите епохи и скока на еволюцията, лиричният текст на Ели Улард изящно съчетава разказ и наука и събужда удивление към света, в който живеем, обобщавайки развитието на живота на Земята.  

Оживели в прекрасни илюстрации, на страниците на тази книга се разгръщат пъстроцветни динозаври, отдавна изчезнали мамути, дългоперести птици и незабележими за човешкото око микроорганизми. 

Забавно и увлекателно разказана в рими, които Мария Донева майсторски прекроява на български език, „Живот: Историята на Земята в стихове“ запознава малчуганите с много факти за еволюцията на живота, за геологичната история на планетата, както и за проблемите, пред които в момента е изправено човечеството. 

Вдъхновяващо, както за малките читатели, така и за техните родители, прелестното издание стимулира въображението, събужда интереса към науката и възпитава у децата любов към природата и чувство за отговорност към планетата Земя. 

Защото заедно с формирането на Земята като планета, появата на Луната и първите планети, масовите измирания, предизвикани от вулкани и сблъсъци с астероиди, „Живот: Историята на Земята в стихове“ обръща внимание и на огромните вреди, които ние, хората, сме нанесли на природата и биоразнообразието ни. 

В края на книжката е включена и накратко обобщена информация за развитието на живота на Земята още от преди повече от 4,5 милиарда години. 

Изпълнена с любов и признателност към постиженията на човечеството, природата и магията на живота, който кипи с всичка сила на нашето малко райско кътче, „Живот: Историята на Земята в стихове“ припомня на малки и големи, че: 

„Във безкрайния Космос тук сме си у дома,
на прекрасната,
синя, животворна,
ЗЕМЯ.“

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд." Сиела"
Публикация:
25.07.2023 г. 12:09
Етикети:
изд. СиелаМария Доневадетска книга
Дориен Брауърс
Ели Улард
„Живот: Историята на Земята в стихове“
Посетено:
343
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/83/news/37381-ilyustrovanata-detska-knizhka-zhivot-razkazva-istoriyata-na-zemyata-v-stihove