Нови книги

Изчерпан е тиражът на книгата за скулптора Крум Дерменджиев

Издателството е готово с втория тираж

Изчерпан е тиражът на книгата за скулптора Крум Дерменджиев: 1
Крум Дерменджиев работи скулптура в ателието си пред публика.
Изчерпан е тиражът на книгата за скулптора Крум Дерменджиев: 2
Втората книга "Вълшебникът ваятел"
Изчерпан е тиражът на книгата за скулптора Крум Дерменджиев: 3
Първата книга за Крум Дерменджиев от Румяна Константинова

Книгата "Вълшебникът ваятел", посветена на известния български скулптор Крум Дерменджиев е изчерпана, въпреки че не се е рекламирала специално, както се прави за други книги по радио, телевизии и печатна преса. 

Това е втората книга посветена на скулптора Крум Дерменджиев, отпечатана е в българското издателство "Шевица", като съставител  е Лена Гоцева.

Издадена е по случай 100-годишнината от рождението на Крум Дерменджиев и се състои от кратки, но интересни разкази на приятели и познати, които разказват истории и случки свързани с него. Поместени са различни снимки от посещения в ателието му в Благоевград. Много от тях разказват впечатленията си, наблюдавайки го как създава скулптурите си.

 По този начин в книгата са събрани автентични свидетелства за действителният живот и творчество на скулптора. За разлика от антибиографията му, съчинявана му в някои пародийни столични изложби. 
 
 Например, интересен и общоизвестен е фактът, че Крум Дерменджиев е един от скулпторите, обичащи да моделират пред публика, за което свидетелстват и множеството снимки и видеозаписи как той работи.

Разказите в книгата са написани от различни общественици, писатели, учители, поети, инженери, художници и други, посещавали го лично в ателието му, докато работи и контактували непосредствено с него през годините. 
 
 Крум Дерменджиев е известен с паметниците си на Гоце Делчев в Благоевград, в Попови ливади, Васил Левски в Благоевград, Яне Сандански в Мелник и други.

Преди тази книга, през 1986 година, с помощта на СБХ и издателство "Български художник", е издадена първата книга за скулптора от Румяна Константинова. Тя е преведена на три езика и също е  изчерпана от разпространителската мрежа. 

 

Автор:
Борис Дерменджиев
Публикация:
17.06.2023 г. 00:23
Етикети:
годишнинаскулпторСБХБорис ДерменджиевКрум Дерменджиев
книга "Вълшебникът ваятел"
издателство "Шевица"
Лена Гоцева
Посетено:
1233
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/83/news/37173-izcherpan-e-tirazhat-na-knigata-za-skulptora-krum-dermendzhiev