Нови книги

Представяне на романа "Гъбарката"

Чешката писателка Викторие Ханишова с нова книга в превод на български

Представяне на романа "Гъбарката"

Представяне на романа "Гъбарката" от Викторие Ханишова

Викторие Ханишова е родена през 1980 г. в Прага. Завършва англицистика и германистика в Карловия университет. Посвещава се на преводи и преподаване на чужди езици. Като писател дебютира с голям успех през 2015 г. има пет романа и един сборник с разкази, издадени от известното чешко издателство „Хост“. Книгите ѝ са преведени на множество езици. В България е позната с романа „Анежка“ (ИК Стилует, 2018). 

Авторката успява да съчетае личната драма на героите с обществените стереотипи. Романът „Гъбарката“ засяга семейните взаимоотношения и травмите, причинени от домашно насилие и последвалите години в мълчание. Сюжетната линия от настоящето се развива успоредно със семейната тайна, която героинята носи от детството си и отчаяно се опитва да забрави. Но може ли да се избяга от нещо, което вече се е случило?
Сара живее в стара селска къща и се изхранва със събиране на гъби. Всяка сутрин тя се отправя към гората. Седем години изминава един и същ маршрут, от ранна пролет до късна есен търси гъби на едни и същи места и после ги продава в местната кръчма. Така живее на ръба на оцеляването. 

Дали новината за смъртта на майка ѝ ще промени живота на доброволната отшелничка?

Книгата"Гъбарката" от Викторие Ханишова ще бъде представена на Пролетния панаир на книгата в София от 29 май до 4 юни на щанда на издателство "Недланд" - шатра № 27 А.

 

Автор:
Мая Славова
Публикация:
23.05.2023 г. 11:02
Етикети:
роман
Викторие Ханишова
„Гъбарката“
Издателство "Недланд"
Посетено:
443
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/83/news/36979-predstavyane-na-romana-gabarkata