Нови книги

В очакване на юнските автори на издателство „Ерго“

Български фантаст, чешка писателка, журналист от САЩ, македонска поетеса и краят на една трилогия

В очакване на юнските автори на издателство „Ерго“

В очакване на юнските автори на издателство „Ерго“

Читателите вече очакват авторите на издателство „Ерго“, чиито книги ще излязат през юни: "Холограмата на Титан" от Донко Найденов в поредица "Нулева зона", "Замръзването" от Дияна Боева, третата книга от трилогията "Невинни" ("Нова българска проза"), "Картографиране на себе си", избрана поезия от Славица Гаджова Свидерска в превод на Поли Муканова ("Модерна европейска лира"), "Тихи години" на Алена Морнщайнова, в превод на Катерина Стоянова, и "Ефектът на езерото" от Симеон Гаспаров ("Контрапункти").

Донко Найденов е български писател и поет, който пише главно в областта на хоръра и фантастиката. Авторът има магистърска степен по "Технология и управление на транспорта“, работи по специалността си, роден е в гр. Белоградчик.  От малък се е увличал от ужасите, публикува в различни сайтове, алманаси и в двата си блога. Издава сборници с хорър-разкази. Член на Клуба на авторите на хорър в България. Вариантът, който намерих да прочета на едноименния разказ „Холограмата на Титан“, завършва така: „…всячески се стараят да ме запазят жив“, това е сериозно, живият може да бъде щастлив или пък тормозен, да преживява разни неща, да се доказва или да бъде свободен. Ще прочета книгата "Холограмата на Титан" от поредицата „Нулева зона“.

Стихосбирката "Картографиране на себе си" от Славица Гаджова Свидерска излиза в превод на Поли Муканова ("Модерна европейска лира"). Македонската поетеса е родена в Битоля. Тя е и изследовател, преводач, доктор по филология. Изследванията й са върху дискурсите на силата и политическото насилие в литературата. През 2012-та тя получава наградата „Енхалон“ на „Стружките вечери на поезията“. През 2016-та е отличена с приза „Караманов“ за стихосбирката си „Тела“. Участвала е в Международния фестивал на поезията „Орфей“, който се провежда в Пловдив.

Симеон Гаспаров, журналист и писател, роден е в София, живее в САЩ. Родителите на баща му са хървати, католици преселили се в България. Майка му е източноправославна християнка от Белене с румънски корени. Съпругата му е американка. А нейната майка, казва Гаспаров, е от Германия, а прабаба й – френска индианка от щата Мейн. „Живеем в свят, който все повече и повече се сближава и обединява и това се отразява на всяка малка подробност от нашето ежедневие” – твърди през 2013 г. авторът. Времевата дистанция не е голяма (от 2013), но светът днес сякаш е объркан и подивял. "Ефектът на езерото" е сборник от есета, разкази, пътеписи, интервюта и малко поезия.

Специално внимание ще обърна на чешката писателка Алена Морнщайнова , която пише в моя жанр. Родена е във Валашке Мезиржичи. Учи английска и чешка филология. Работи като учител по английски език и е преводачка на художествена литература. Дебютният ѝ роман „Сляпата карта“ е номиниран за Националната награда „Чешка книга“ през 2014 г., следва романът „Хана“. През 2019 г. публикува третия си роман „Тихи години“, за който се твърди, че е завладяващ и че в него основна роля е дадена не на голямата история, а на случайностите и човешките характери. Преводачка на романа е Катерина Стоянова.

Моят роман „Замръзването“ е краят на една трилогия, писането на която продължи десет години. Беше ми интересно. Родена съм в гр. Добрич. Завършила съм българска филология. Преподавам български език и литература, редактирам класическа и съвременна европейска проза. Публикувам текстове в различни всекидневници, както и в литературни издания и сборници. С логото на издателство „Ерго“ излизат и трите ми романа, които очертават първата съвременна българска трилогия в по-ново време: началото на 50-те и края 80-те на XX век в „Писма за оригами“ (2016); началото на 90-те на XX век в „Невинни“ (2020); 1996-1997 в „Замръзването“ (2023), роман, свързан с Жан-Виденовата зима. Всяка от частите може да бъде четена поотделно, но заедно се разгръща учудващ и автентичен епически свят, в който човекът е открил своя град К. и мястото си в него.

Дияна Боева

 

Автор:
Дияна Боева
Публикация:
19.05.2023 г. 13:28
Посетено:
563
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/83/news/36957-v-ochakvane-na-yunskite-avtori-na-izdatelstvo-ergo