Нови книги

Петър Чухов изкушава почитателите на добрата поезия с новата си книга "Тишината е спяща красавица"

Поезията като безкрайна утеха и като необятно пространство в най-новите стихове на Петър Чухов

"Едно от най-хубавите неща в поезията на Петър Чухов е там, където играта с думи оголва мрака между думите. И в същото време там, където в мрака и абсурда на живота проблясва спасителна светлина - любовна, слънчева или от нощна лампа, все едно. Много зряла книга, превеждаща ни през смъртта и любовта хладнокръвно и топлокръвно едновременно." - думи на редактора на книгата Георги Господинов на гърба на поредната изящна корица за поезията на Петър Чухов, сътворена от художничката Капка Кънева.

Петър Чухов още в заглавието задава игра на читателя: "Тишината е спяща красавица", но спящата красавица тишина ли е? Общото между двете е възможността за събуждане. А когато това чудо се случи, тогава майсторът на словото събужда вниманието си, за да извади от безкрайната глосолалия най-точните комбинации, които да изразят поетичните му визии. 

Книгата е конструирана в два цикъла - "Утехи" и "Пространства". Почитателите на поезията на Петър Чухов са винаги готови и жадно очакват неговите неподражаеми оксиморонни светкавици. Светкавици, като острота на мисълта, хладния интелект и тяхното дизайнерско "облекло" от обезоръжаваща нежност. Много от любимите теми на поета намират своето продължение или трансформация и в тази книга. Разбира се, в началото е зададен въпросът за смисъла на човешкия живот и утехата той да бъде зададен на нечовешка субстанция. Може ли отговорът да се измери по скàлата на нормалната емоционалност?

Какъв е смисълът
да сме тук
попитах вятъра

Не знам за теб
отговори
моят е
да направя листата щастливи
докато падат

Тандемът Петър Чухов - Капка Кънева вече има няколко общи издания и е радост за окото как художническият усет на Капка Кънева вгражда стихотворенията в една комфортна среда, в която те имат максимално добър ефект. Първият цикъл "Утехи" е съставен от съвсем кратки стихове с афористична сила, които наистина зареждат с енергия бялото пространство на хартиената тишина. И вторият цикъл "Пространства" започва с въпроси, както и завършва с въпроси. Но тук поетът е по-щедър на споделяне на словесни пътища. Нещо повече - оформят се "персонажи", с които той диалогизира, за да доведе читателя до неговия личен катарзис. 

 "Тишината е спяща красавица" току-що излезе от печат под знака на Издателство "Жанет 45".

Създаването на книгата е подкрепено от Министерството на културата по конкурсната сесия за финансиране на творчески проекти в областта на литературата за 2022 г.

Софийската премиера е на 2 май 2023 г. от 18:30 ч. в Театрална зала Alma Alter на СУ „Св. Климент Охридски“.

 

 

Автор:
КН
Публикация:
13.04.2023 г. 13:10
Посетено:
818
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/83/news/36738-petar-chuhov-izkushava-pochitatelite-na-dobrata-poeziya-s-novata-si-kniga-tishinata-e-spyashta-krasavitsa