Нови книги

"За красота и радост. История на Капанския ансамбъл - Разград, част I" от Петранка Дацкова-Луканчевска

Книгата е посветена на първите, вградили мечти и труд в основите на Капанския ансамбъл

"За красота и радост. История на Капанския ансамбъл - Разград, част I" от Петранка Дацкова-Луканчевска

Книгата "За красота и радост" представлява внушително респектиращо изследване от първо лице на историята на създаването на прочутия Капански ансамбъл - Разград. То започва с картина на музикалните традиции в Разградско, описва контекста на музикалното дело в града, предизвикателствата на етноса на капанците и конфигурирането на отделните компоненти на Ансамбъла - хор, оркестър, танцов състав. Подобаващо място заемат именитите композитори и творци, оставили тук ярки следи през годините - Александър Христов, Румян Занев, Валентин Христов и др. Книгата предлага събрани литературни източници и приложения, в които е синтезирана информация за личности, репертоар, турнета, награди и др. 

Капански ансамбъл - Разград е носител на 10 златни медала и престижни отличия от международни фестивали в Унгария, Тунис, Франция, Турция, Италия, Канада, Холандия, Белгия, Ирландия, Румъния и др.. Ансамбълът е носител на "Кристална лира" на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за върхови постижения в танцовия, песенния и музикален фолклор.

Емблематични мащабни музикално-сценични произведения, които се изпълняват десетилетия наред, са: "Капанци", "Пролетни песни и танци", "Лудогорско веселие", "Събор в Разградско" и др. 

Изключителна е атмосферата, която създава разказът на Петранка Дацкова-Луканчевска. Освен професионален изследовател - тя е доктор по филология с пълно отличие от Московската Академия за обществени науки (1974 г.) - авторката е ангажиран съвременник и пряк участник в процесите на изграждане на Ансамбъла като председател на Окръжния съвет за култура в десетилетие на много силно развитие на културата като цяло в Разградски окръг. Нейните съвременници я помнят като талантлив организатор, отстояващ идеи и смели решения в името на духовното развитие както на отделни личности, така и на професионални и самодейни групи.

Книгата е издадена от Издателство "Медиатех" - Плевен, редактор е доц. Милен Луканчевски.

Рецензентът на книгата доц. Бисер Григоров, главен художествен ръководител на Ансамбъл "Росна китка", подчертава още едно специално качество на труда: "Но главното достойнство на този исторически разказ от първо лице е любовта! Тя прозира от всяко изречение, от всяка дума... Любовта към фолклора, любовта към ансамбъла, към родния край... Любовта към всяка малка капчица от пълноводната река - Капански ансамбъл! Сигурен съм, че ще я почувствате и вие!"

________

Снимка в. "Екип 7", представяне на книгата в Регионална библиотека "Проф. Боян Пенев" - Разград през февруари 2023 

Автор:
Мая Кисьова
Публикация:
31.03.2023 г. 09:33
Етикети:
библиографияРазград
доц. Милен Луканчевски
доц. Бисер Григоров
Издателство Медиатех - Плевен
азбучници
историческо изследване
Капански ансамбъл
Петранка Дацкова-Луканчевска
Посетено:
379
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/83/news/36659-za-krasota-i-radost-istoriya-na-kapanskiya-ansambal-razgrad-chast-i-ot-petranka-datskova-lukanchevska