Нови книги

Две нови книги на автори-дисиденти от Румъния

"Защитата на Галилей" от Октавиан Палер и "Пиянство с Маркс" от Мирча Динеску

 

„ЗАЩИТАТА НА ГАЛИЛЕЙ“ – роман и есета от Октавиан Палер в превод на Огнян Стамболиев

Октавиан Палер (1926 – 2007), белетрист, публицист и философ – дисидент. Роден в Лиза, окръг Брашов, учил в прочутия букурещки лицей „Спиру Харет”, след което завършва философия и право в Букурещкия университет. Работил в различни литературни редакции в румънската столица, а също и като директор на Националното радио и Националната телевизия. През 1983 година се обявява открито против режима на диктатора Николае Чаушеску и се посвещава изцяло на литературната си дейност.

Автор на романите „Живот на една гара" (преведен на български), „Един щастлив човек” и на редица книги с публицистика и есеистика, сред които по-известни са: „Дон Кихот на Изток”, „Защитата на Галилей”, „Сърдечни полемики”, „Субективни митологии”, „Самотни приключения”, „Време за въпросите” и др. Носител на награди на Румънската академия и Съюза на румънските писатели”. Негови книги са преведени на редица европейски езици.

Романът „Защитата на Галилей“ - един от най-важните и превеждани опуси на Октавиан Палер, е от онези книги, които най-точно определят неговия профил, полемичната му природа. Мъдър текст, който ни дава примерен дискурс за дилемите на една епоха, близка по дух до нашата. „Защитата на Галилей“ ни говори за трудността да направиш верния избор в условия на политически борби и репресии, между откритото казване на Истината, с риск от окончателно унищожение, и официалния отказ от нея, за да я потвърдиш отново и категорично, но по заобиколни и по-малко опасни начини, да допуснеш и известни компромиси пред собствената си съвест, но в крайна сметка да я отстоиш. Да я заявиш пред света!

 

„ПИЯНСТВО С МАРКС“ –  избрани стихове от Мирча Динеску

В творчеството на съвременния румънски поет-дисидент Мирча Динеску (род. 1950) класическите традиции са изненадващо органично съчетани с едно смело новаторство, следващо традициите, както на румънската, така и на световната поезия, при това пречупено по особен, неповторим начин. Стиховете на Мирча Динеску (вече преведени с успех на много езици по света), звучат странно, парадоксално, и може да се каже, че са една  оригинална и многостранна смесица от лирика и философия, фантастика и реалност, при един искрен, дълбоко хуманен поглед към света.

СЪМНЕНИЯТА НА ГОДЕНИКА

Имам си дупка на пода –
не е капиталистическа,
нито пък комунистическа.
Просто безпартийна дупка!

Толкова е прозрачна,
че може да влезе
и в Академията.

Толкова е непорочна,
че бих я взел за мое момиче.

Само дето се страхувам,
че може да ми изневери
с някой по-зализан мишок.…


Преведе от румънски: Огнян Стамболиев

 

 

Автор:
Публикация:
16.01.2023 г. 14:39
Етикети:
поезияроманОгнян СтамболиевОктавиан Палеррумънска литература
"Пиянство с Маркс"
„Защитата на Галилей“
изд. Гея Либрис
Мирча Динеску
Посетено:
742
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/83/news/36154-dve-novi-knigi-na-avtori-disidenti-ot-rumaniya