Нови книги

Една от най-популярните украински поетеси за първи път на български език

"Свидетел на безименност" от Ия Кива ще бъде представена на Коледния панаир на книгата

Една от най-популярните украински поетеси за първи път на български език

 

Стихосбирка на една от най-популярните украински поетеси Ия Кива излезе на българския пазар. "Свидетел на безименност" обединява теми като войната, търсенето на идентичност, травмата и преходността и е издадена в Издателска къща "Знаци". Стиховете на родената в Донецк поетеса са превеждани на над 30 езика, като това е нейната първа самостоятелна книга, издадена извън Украйна.

"В стихосбирката си „Свидетел на безименност“ Ия Кива пренася читателя на бойното поле на живота. Украинската поетеса представя сурова и безкомпромисна картина на войната не толкова в качеството на репортаж, колкото като борба за идентичност и оцеляване. Човекът заема централно място в разрушителната вихрушка от събития в опит да събере останките на предишното. Тук войната не е възхвалявана, а е представена като ситуация без изход и вътрешно състояние", споделя за книгата преводачът Денис Олегов.

Читателите ще могат да се срещнат със "Свидетел на безименност" на Коледния панаир на книгата в НДК от 6 до 11 декември, на щанд номер 323 на Издателска къща "Знаци". Гостуването на Ия Кива в България и официалната премира на "Свидетел на безименност" са планирани за 2023 г.

Ия Кива е родена през 1984 г. в Донецк. Заради руско-украинската война се премества първо в Киев през 2014 г., а след това през 2022 г. в Лвов. Преводач и редактор е на детски книги по проекта "Пижамна библиотека". Автор е на две стихосбирки: "По-далеч от рая" (2018) и "Първата страница на зимата" (2019), както и на сборника "Ще се събудим други" (интервюта с беларуски писатели). Стипендиантка е на проекта на министъра на културата на Полша Gaude Polonia, програмите на Дартмудския колеж и Documenting Ukraine. Участвала е в поетични фестивали в Украйна, Беларус, Полша, Белгия, Финландия, САЩ, Германия, Естония, Латвия и Гърция. 

Автор:
Денис Олегов
Публикация:
04.12.2022 г. 12:48
Посетено:
849
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/83/news/36000-edna-ot-nay-populyarnite-ukrainski-poetesi-za-parvi-pat-na-balgarski-ezik