Нови книги

"Парче от икона" от Тони Теллалов

21 стихотворения и една поема

"Парче от икона" от Тони Теллалов

 

◊ ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ

Стихосбирката „Парче от икона“
от Тони Теллалов

изд. "Захарий Стоянов", София
корица: Пламен Трампов
2021, 47 с.

 

◊ ЗА КНИГАТА

„Парче от икона“ е тънка книжка с много съдържание. Скромният обем от три печатни коли е максимално запълнен с поетични текстове, носещи многопластови послания и задъхани емоции. Неочаквано и изненадващо се преплитат булевардна меланхолия, социална ярост, клокочеща любов и аристократична небрежност. Читателят трябва да внимава дали е оставил нещо на печката, защото коктейлът, в който се е потопил, ще го отнесе далеч и встрани от тривиалния битов пожар.

 

◊ ПЪРВИ ОТЗИВИ

„Парче от икона“ е задъхана, несъгласна и влюбена идентичност, с която прекарах една безсънна нощ сам в стаята, интуитивно възкликвайки: Браво, бе!“.

Росен Борисов – редактор и литератор

Харесва ми, че авторът не е обърнал гръб на рока, на пънка, на ироничното и циничното. И е останал. Себе си. И тук. Мисълта ми е, че в „Парче от икона“ Тони Теллалов ни представя смислени и играещи си с очакванията ни текстове. 

Антоний Димов, журналист и поет

Новата книга на поета Тони Теллалов - "Парче от икона", излязла съвсем наскоро, се отличава с непринуденост и задълбоченост, с изящно търсени и намерени оригинални изразни средства, характерни за добрите образци на New Wave-поезията в сложните лабиринти на съвременното изкуство. Струва си да следите този автор - готов съм да се обзаложа, че един ден написаното от него ще донесе дивиденти на по-прозорливите почитатели на изящната словесност!  

Мартин Маринов, писател

Погълнах новата стихосбирка на Тони Теллалов "Парче от икона" на един дъх. Живи, дишащи, задъхващи се от истина стихове.

Силвия Пешева, тв водещ и PR

 

◊ В АВАНС

В януарския брой на сп. LiterNet може да прочетете възловия текст в стихосбирката - поемата "Не ми достигаш, Бо!". Ето откъс:

1.

не ми достигаш, Бо, все по не ми достигаш,
искам още и още, думи, разговори, усмивки, докосвания,
пръсти, кожа, секрети, флуиди, искам всичко сега и веднага,
и не ми достигаш, това е проблемът, обичам те бясно,
в мен живеят поне 12 души и всички те те обичат,
а са толкова различни. някои са строги, тежки пичове,
други са с психози, има още и пънкар, и клоун,
и те обичат всички - всеки някак нетипично.
и когато всички тези любови се смесят, аз се задъхвам,
готов да умра за още мъничко, Бо. знам, някъде там,
има още Бо, за която нямам сетива и мечтая
за антени на главата, пипала и трето око,
искам цялата тази любов, всеки спектър концентрат -
колкото повече обичам, толкова повече знам,
че има още за обичане и страдам -
толкова много любов
и толкова малко сетива...

 

◊ ЗА АВТОРА

Тони Теллалов е живял в Пловдив, Шумен и Ямбол, а в момента битува в гр. Карнобат. Вероятно това го прави жител на половин България. В света на поезията стартира със стихосбирката „Махмурлуци“ през 1996 г. От тогава до настоящия момент е спечелил множество национални литературни награди. „Парче от икона“ е неговата осма по ред самостоятелна стихосбирка. Освен това, през годините е съавтор, съставител и редактор в десетки други книжни,  виртуални и дори моментни литературни проявления, видели бял свят в различни форми. В своята поезия той е изненадващ и неординарен. За него, покойният вече белетрист и журналист Борислав Ненов написа: „Теллалов е едно от интересните имена в съвременната литература. Той е от котилото на постмодернистите в българската лирика, но има подчертано ясен, автентичен глас, а не наноси от нещо някога някъде прочетено.“

Автор:
От издателството
Публикация:
04.02.2021 г. 16:09
Посетено:
2787
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/83/news/32283-parche-ot-ikona-ot-toni-tellalov