Нови книги

"В полунощ" - избрана хумористична проза от Саша Чорни

За първи път на български

"В полунощ" - избрана хумористична проза от Саша Чорни

 

◊ ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ

Сборника с хумористична проза
"В полунощ" от Саша Чорни

Превод: Румяна Евтимова
Художник на корицата: Калин Николов

Издателство "Стилует", 2020, 184 стр.

 

◊ ЗА КНИГАТА

Настоящата сбирка представя Саша Чорни за първи път в България с неголямата подборка прозаични творби: „Сатира в проза“ (1904-1931), „Бумеранг“ (1925) и десет войнишки приказки от едноименната книга, отпечатана посмъртно в Париж през 1933 година. 

 

◊ СЪДЪРЖАНИЕ

Сатира в проза
. Природа и хора 
. Смяна 
. Любимите поговорки на проф. В-г 
. Прескочикобила 
. Наивни думи 
. Най-новият самоучител по реклама 
. Червенодемон 
. В полунощ 

Бумеранг
. Ръководство за разговори, необходимо на всеки чужденец, отиващ в Москва 
. Мъдър съвет 
. Из съветския писмовник 
. Домашни афоризми и мисли на проф. Ф. С. Смяткин 

Войнишки приказки
. Кралицата със златните петички 
. Антигной 
. Магарешката спирачка 
. Със звънче 
. Корнетът лунатик 
. Безплътната команда 
. Мирната война 
. Щура трева 
. Бедата на Антоша 
. Саламът на истината 

 

◊ ЗА АВТОРА

"Живял е нявга рицар беден…"

Този стих на Пушкин е избран от близките на Саша Чорни (Александър Михайлович Гликберг) за епитафия върху надгробната му плоча с дати 13 октомври 1880 – 5 август 1932. Съдбата пожелава руският писател да намери последен пристан на един самотен хълм в Южна Франция, както е мечтаел и да живее на гол рид и да пише прости сонети,  когато сърцето му неочаквано спира, още ненавършил 52 години. Бъдещият поет и сатирик е роден в Одеса, в една година със знаменитите си съвременници Александър Блок и Андрей Бели. Марина Цветаева оригинално вплита името на Саша Чорни в началото на очерка „Плененият дух“ (1934) в памет на А. Бели, припомняйки си или съчинявайки си молитвата на своята тригодишната Аля:

– Спаси, Господи и помилуй тати, мама, няня, Ася, Андрюша и Андрей Бели…

– Е, помоли се за Андрей Бели, сега и за Саша Чорни се помоли.

Най-забавното е, че бавачката не е и подозирала за съществуването на Саша Чорни (а и дали вече е съществувал тогава, през 1916 година, като детски поет?), та в противовес: в противоцвят на А. Бели – сама го е съчинила с женското си селско добросърдечие, смекчавайки пълното име в умалително… 

Всъщност така постъпва и самият А. М. Гликберг, за да се разграничи, тъй като по думите му двама Александровци били много в семейството, където и без това от ранно детство се чувства неуютно, та през 1905 година подписва сякаш на шега първото си сатирично стихотворение „Дреболия“ с името, с което завинаги остава в мартиролога на руските писатели.

Макар че дълги години наследството на Саша Чорни е известно най-вече на интересуващите се от руската литература от началото на ХХ век и от творенията на емигрантите от така наречената първа вълна, предпочели изгнаничеството пред живота в променената политически и културно родина, през новия век неговите стихотворения, сатири, проза, детски книжки, приказки се радват на разнообразни издания: от петтомни Събрани съчинения до десетките с пъстроцветни картинки.

Из предговора

-----------------
Изданието е осъществено с помощта на фондация „Михаил Прохоров“ по програмата ТРАНСКРИПТ за подпомагане на преводите на руска литература.

 

 

Автор:
От издателството
Публикация:
09.01.2021 г. 15:40
Етикети:
хумористична проза
ИК "Стилует"
Саша Чорни
Посетено:
2170
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/83/news/32156-v-polunosht-izbrana-humoristichna-proza-ot-sasha-chorni