Нови книги

„Сагата за Рагнар Лодброк“ - за първи път на български език

Историята на прочутия викинг Рагнар Лодброк е в основата на сериала "Викинги"

„Сагата за Рагнар Лодброк“ - за първи път на български език

 

◊ ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ

"Сагата за Рагнар Лодброк"
Историята на прочутия викинг

Превод: Никола Стойков
Издателство "Гутенберг", 2020 г., 96 стр.


През декември 2020 г. издателска къща "Гутенберг" предложи на своите читатели „Сагата за Рагнар Лодброк“. Дългоочакваната за познавачите и почитателите на скандинавската литература книга, преведена от младия филолог Никола Стойков, е едно от ключовите произведения, стоящи в основата на популярния сериал „Викинги“. 

Този своеобразен „фентъзи роман“ всъщност е прочут анонимен ръкопис на исландска сага от XIII век. В приключенията на славния воин Рагнар Лодброк история и легенда се преплитат до неузнаваемост, но редом с безразсъдно смелите подвизи понякога се открояват мигове на отдих и покой, на съзерцание и поетически порив. В настоящото издание са включени кратките лирически възгласи на героите, приели формата на скалдически осемстишия, които на места будят почуда у съвременния читател със своята почти сюрреалистична образност. В тяхното пресъздаване на български език преводачът прави успешен опит да запази близо до оригинала тяхната своеобразна форма.

В „Сагата за Рагнар Лодброк“ се разказват някои от най-славните мигове в историята на викингите, когато техните кораби са владеели северните морета, а войските им са плячкосвали из цяла Европа. Някои кораби дори преминават Гибралтарския проток и има известия за викингски набези из северните територии на днешно Мароко.

В увлекателния сюжет на настоящата сага присъстват повечето известни моменти от живота на Рагнар Лодброк, познати и в сериала „Викинги“: уверено се разказва за убийството на дракона, женитбата, раждането на синовете му, смъртта на първата му съпруга, повторната женитба и походът срещу Англия, където Рагнар Лодброк намира своята гибел. Разкрива се и съдбата на неговите синове, които също са силни, смели и мъдри воини. Почти всички те намират своята смърт на бойното поле и се увенчават със слава – преди да се присъединят към войнството на Один във Валхала.

„Сагата за Рагнар Лодброк“ е свързана с анонимната „Песен за нибелунгите“ и с „Властелинът на пръстените“ на Джон Р. Р. Толкин, но нейният изчистен от украшения език и контрастиращите със своята ярка образност скалдически строфи, които се случва героите да изрекат, я превръщат в неповторим източник на удоволствие дори за познавачите на жанра.

Автор:
От издателството
Публикация:
22.12.2020 г. 23:32
Етикети:
скандинавска литературасаги
за пръв път на български
Гутенберг
Сагата за Рагнар Лодброк
викинги
Рагнар Лодброк
викинг
Посетено:
1619
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/83/news/32144-sagata-za-ragnar-lodbrok-za-parvi-pat-na-balgarski-ezik