Нови книги

"Разкази за жени" от Минка Параскевова

Дебютна книга с много фантазия и хумор

"Разкази за жени" от Минка Параскевова



◊ ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ
 
дебютната книга
 
"Разкази за жени"
от Минка Параскевова


Издателство „Фабер”, 2020
92 стр.


◊ ЗА КНИГАТА 

Сборникът „Разкази за жени” съдържа двадесет и един текста с различна дължина и тематика. Те описват истории на жени в различна възраст и с различна житейска опитност и плътност. В сборника присъстват образи на реални („Кати”, „Мария”), въображаеми („Принчипа Мещина”), фантастични („Да родиш дракон”) и сюреалистични („Езерото”) герои и героини. 

Част от разказите са на двадесет години (като „Спомен” и „Китаецът”), а други по-млади. Както и част от тях са много кратки („Чудото Великден”), а други наподобяват формата на пиеса, но без да са театрални текстове. Разказите се различават и жанрово – има реализъм, магически реализъм („Ромфея”), хумор („От нищо нещо”, „Женски клуб „Доверие”), трагизъм и абсурдност. 


◊ ОТЗИВИ

"Отдавна не бях чела толкова увлекателно и стойностно четиво. Стилът на авторката е чудесен, тя борави с необичайна образност, като умело вплита реалността с мистиката и държи читателите в очакване до последния дъх."

Евелина Георгиева, редактор и преводач


"Разказите са добре структурирани, стегнати, без излишни описания или разсъждения. Сюжетите са свежи и живи – независимо дали са извадени от ежедневието, или са плод на авторовата фантазия, те са четивни и достоверни. Особено интригуващ е неочакваният в много отношения край, с който авторът изненадва и демонстрира свежо чувство за хумор."

Диана Юсколова, писател 


"Сетих се за думите на Божана Апостолова, собственик на издателство „Жанет 45" – „Душата ми става различна като чета...”, докато четях разказа „Ромфея”. В „Езерото” пък има някаква сюрреалистична магия - атмосферата е сякаш взета от платна на Рене Магрит. Историята в „Женски клуб „Доверие” е, меко казано, потресаваща, в стил Роалд Дал...”.

Таня Герова, читател


◊ ЗА АВТОРА

Минка Параскевова е родена през 1976 г. в град Силистра, но когато е на три години, семейството й се премества в град Видин. Завършва английска гимназия през 2000 г. в град Пловдив, където семейството й се премества, когато достига пълнолетие. Следва математика и информатика в ПУ “Паисий Хилендарски”, а по-късно и английска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализира театър в Единбург, където защитава докторат. Пише проза, поезия и есета. Първият й номиниран разказ е „Спомен” през 2003 г. на литературния конкурс „Витошко лале”. Година по-късно разказът й „Китаецът“ печели първа награда на същия литературен конкурс. Увлича се по писането на краткостишия, което не след дълго й носи и международно признание. От колекцията стихове, с които взема участие, "Небостъргачи" печели сърцата на международното жури в Германия и й присъждат отличие в конкурса "Daniil Pashkov" през 2005 г. Много от разказите и поезията й са включени в литературни сборници, вестници и списания като сп. „Литературна палитра”, „Кръг”, „Литературен вестник”, „24 часа” и др.

Автор:
От издателството
Публикация:
08.12.2020 г. 12:54
Етикети:
сборник разказидебютни книгинови книги
Минка Параскевова
Разкази за жени
Посетено:
1433
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/83/news/32079-razkazi-za-zheni-ot-minka-paraskevova