Нови книги

Федя Филкова "Толкова е кратко"

Издание на "Смол Стейшънс Прес" със събрани стихотворения на поетесата

Федя Филкова "Толкова е кратко"

 

◊ ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ

Издателство "Смол Стейшънс Прес"
и новата книга на

Федя Филкова „Толкова е кратко”

В нея са представени събраните й стихотворения през творчески път от 32 години и осем стихосбирки. Поетът Александър Геров пише, че поезията й е близка като чувствителност до тази на Емили Дикинсън. Нейният стил се отличава с лапидарност, изчистеност, неочакваност и тъга, психологичност и носталгия. Това е една човешка книга, която заслужава внимание в нечовешките времена, в които живеем.


◊ ЗА ПОЕТЕСАТА

Федя Филкова е родена на 10 март 1950 г. в Ябланица, област Ловеч. Поетеса, авторка на седем стихосбирки и на книга с разкази. Преводачка на повече от 20 книги с немскоезична поезия и проза. Стихотворенията ѝ са превеждани на различни езици, а през 2013 г. на немски език в превод на Андреас Третнер излиза антологично издание със 77 нейни стихотворения (Nachtgras, Drava Verlag, Klagenfurt-Wien). Дългогодишен редактор в издателство „Народна култура“ (1982-1992). След демократичните промени в България през 1989 г. работи като държавен експерт и дипломат, културен аташе в българското посолство във Виена (1992-1995), външнополитически секретар на президента на Р България Петър Стоянов (1997-2002) и съветник в българското посолство в Берлин (2005-2008). Носителка на Австрийската държавна награда за художествен превод за 1995 г. През 2015 г. е отличена с наградата „Златен век“ – „Печатът на Симеон Велики“, на Министерството на културата на Р България. От 1972 г. е съпруга на поета Николай Кънчев (1936-2007). От 2007 г. организира, заедно с актьора Милен Миланов, ежегодния Поетичен Никулден, а от 2012 г. присъжда Наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев“. Живее в София.


◊ ДУМИ НА ИЗДАТЕЛЯ

За стиховете на Федя Филкова големият български поет Александър Геров пише, че те са близки до тези на Емили Дикинсън. И наистина подобно на нея природата в стиховете на Федя придобива психологическа характеристика, темата за смъртта е всеобхватна и необхватна в творчеството й, а стихиите на душата и света и трудностите с моралното вписване на интелектуалния ум в съвремието, било то днешно или вчерашно, са опорни точки за поетесата. Нейното слово струи нежно и тъжно, фино и деликатно, носталгично, но не сантиментално. Коричките на зараснала рана издават болката, стълбите са с две посоки – към небето и към земята, дъното на пропастите е надвиснало над нас. Обръщането на перспективата е неин похват. Не остроумието е важно за нея, но неочакваността. Това е една много човешка книга за нечовешкото време, в което живеем.

Цветанка Еленкова

 

* * *
Осем стихотворения от новата книга на Федя Филкова "Толкова е кратко" (2020) може да прочетете в майския брой на списание LiterNet - https://spisanie.liternet.bg/20_05.htm

 

Автор: Издателство "Смол Стейшънс Прес"
21.05.2020 г. 16:50
Посетено: 2726
Етикети: Федя Филкова, Смол Стейшънс Прес, Толкова е кратко
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/83/news/31230-fedya-filkova-tolkova-e-kratko