Кинонаблюдател

"Беднякът милионер" на Дани Бойл

Минути за кино

"Беднякът милионер" на Дани Бойл


Животът е игра.

До този извод стигнах, след като гледах "Беднякът милионер" (2008) на Дани Бойл.

Вече бях чел български роман, вдъхновен от популярното тв шоу „Биг брадър” – „
Къщата” (2008) на Богдан Русев, но съвсем не очаквах, че създателят на „Трейнспотинг” (1996), „Луд живот” (1997) и „28 дни по-късно” (2002), харесвайки и реализирайки сценария на Саймън Бифо и Викас Сваруп "Беднякът милионер", ще превърне шоуто „Стани богат” не в поредната сълзлива боливудска драма, а в най-хубавия филм за миналата година.

Докато не бях гледал творбата, не можех да си отговоря как е възможно „Беднякът милионер” да спечели цели 8  „Оскара”, включително за филм, адаптиран сценарий, режисура, операторска работа, музика, звук, побеждавайки такива безспорни фаворити като „Милк” на Гюс Ван Сант и „Странният случай с Бенджамин Бътън” на Дейвид Финчър.

Сега вече открих разковничето на неговия успех.

„Беднякът милионер” разчита преди всичко на прекрасния си сюжет, много добре подбраните и пласирани млади актьори, напомнящи далечното неореалистично ухание, съблюдаване на традициите, свързани с Мринал Сен и Радж Капур, и преследването и постигането на чистата емоция, чрез която безапелационно се печелят зрителските симпатии.

„Беднякът милионер” ми напомня и за първата серия на „Роки” (1976) на Джон Авилдсън. Същата безхитростна, но силно емоционална история, амбициозни артисти, преследващи звездната си слава, и приказка за вечната  мечта да бъдеш едновременно щастлив и финансово осигурен.

А затова наистина Съдбата трябва да се намеси – и за спечелване чувствата на любимото момиче – на мястото на Ейдрийн – Талия Шиър в „Роки” идва ред на Фрейда Пинто – Латика, а вместо на боксовия ринг наследникът на италианския жребец на Сталоун Джамал Малик – Дев Пател попада на стола на богатството в индийската версия на „Стани богат”, печелейки на втората вечер 20 милиона рупии и сърцето на неотразимата Латика.

Истинско чудо е как Дани Бойл финтира в клопките и клишетата на боливудската мелодрама, въпреки че иронично използва ресурса й. Във филма например от хеликоптер слиза самият Амитаб Бачхан, играещ себе си, раздавайки автографи - да отбележим, че за индийските киноманиаци той е това, което за американците е Брат Пит и Том Круз. И въпреки това сюжетът до финала на 120-минутната лента не само ни държи за гърлото, но и по никакъв начин не предизвиква претенции от естетическо естество.

И става ясно, че иначе изненадващо свежата музика на А. Р. Рахман и виртуозната камера на Антъни Дод Ментъл са подчинени на режисьорската концепция за създаването на ярък, откровен, жизнен и завладяващ спектакъл, движен от много добре разработения сценарий, както и от отличната артистична тройка, поела главните роли – Дев Пател – Джамал, Фрейда Пинто – Латика и Мадур Митал – Салим.

Оригинално е хрумването на постановчика и сценариста да обвържат въпросите от шоуто с ретроспекции от живота на младия Джамал. Така наистина става ясно, че играта пред публиката е кръвно свързана с живота му, както и че залогът е основно сърцето на Латика, докато парите остават на втори план – като бонус.

И тъй като Джамал печели – като истински победител получава всичко, на нас ни остава само да тръпнем  пред екрана и да се надяваме, че все някой ден и аналогично родно целулоидно усилие ще постигне същия успех и резонанс по света.
Автор: Борислав Гърдев
20.03.2009 г. 16:59
Посетено: 1586
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/80/news/7550-bednyakat-milioner-na-dani-boyl