Кинонаблюдател

Операция „Шменти капели”

Минути за кино

Операция „Шменти капели”


След дълги перипетии на 4 октомври 2011 г. Владислав Карамфилов – Влади Въргала пусна на екран своя отдавна лелеян проект, за който се твърди, че кръстник на заглавието му е премиерът Борисов. Зрителят в салона обаче слабо се вълнува от министър-председателската намеса, дали продуцент-режисьорът си е заложил имуществото и какво е щял да прави без партньорството на Корпоративна търговска банка. Него го интересува крайният резултат. А той е - приемливо забавно зрелище, което в криво огледало отразява безумията на нашия 22-годишен преход.

Наблюдавах внимателно реакцията на публиката в залата – през по-голяма част от прожекцията тя се заливаше от смях, пропускайки някои дребни и не толкова дразнещи грапавини в сюжета (прекалено честото прехвърляне на действието от минало в настояще – особено в първия час на филма, което на моменти затруднява адекватното възприемане на спектакъла). „Операция „Шменти капели” започва прекалено сериозно – със закрито съвещание в Партийния дом на комунистически елит, на което се изяснява същността на прехода ни – да останем бедни и безправни, а завършва като истински екшън, срещу камбаните на мира на „непрежалимата” Людмила Живкова, където подкупният генерал Господинов (Харалампи Аничкин) най-после получава своето възмездие от бившите си колеги Любев (Христо Шопов) и Татко (Захари Бахаров).

Влади Въргала, като сценарист, продуцент и сърежисьор с Иван Митов, не допуска грубата грешка да лансира втръснали ни клишета за мутрите и крадците на демократичните промени. Той поглежда на операцията по открадването на десетте милиона лева от три гледни точки – на средностатистическия гражданин Цеко Цеков, преживял всички дивотии на последните две десетилетия, на лекуващите го психиатри – Джеки Стоев и Джони Пенков и на генерал Господинов, и депутата-посланик Карадуров (Владислав Карамфилов), обсебени от амбицията да врътнат поредната далавера. И тъй като лекарите бързо изчезват от екран, остават другите две сюжетни линии, които органически се преплитат, тласкайки сюжета към търсените по-обемни внушения. Битовата – с Цеко Цеков е първокласен фарс, предизвикващ сълзи в очите ни. Криминалната – с генерала, отряда за борба с престъпността и депутата Карадуров, е смес от екшън и социална сатира. Логично двете нишки се пресичат на екрана, след което дори сме свидетели на Р.S., разкриващ ни по-нататъшната съдба на любимите ни герои. Именно от финала разбираме, че след жестоката пукотевица, напомняща за „Истински романс” (1993) на Тони Скот, печеливш се оказва безработният учител по математика Цеков, нехайно повлякъл куфара с милионите към своя изтърбушен дом...

„Операция ”Шменти капели” е балансирана и умело направлявана ексцентрична комедия. Операторът Кирил Вълчанов се справя безупречно с визуалната обработка на материала, умело разграничавайки пластично битово-приземената от криминално-приключенската линия, а музиката на Антон Чалов е дозирано интригуваща и атрактивна.

Много добър е кастингът на продукцията. Карамфилов, ако и да е вложил пари и петгодишен труд, не се изживява като еднолична звезда на шоуто, независимо че поема две роли и на моменти напомня за култовата си изява в „Пантуди” (1993) на Огнян Купенов и Ангел Тошев. Балансът е умело постигнат с пласирането на образите на Татко и Любев, явяващи се контрапункт на генерала-злодей Господинов и на уникалната двойка Цеков – Какадуров. След "Love.net" на Илиян Джевелеков, Христо Шопов и Захари Бахаров са отново изключителен дует, какъвто - и като хармония, и като харизма – отдавна не сме гледали в българското кино.

Стефан Щерев, Китодар Тодоров, Джони Пенков и Джеки Стоев поддържат доброто настроение на публиката, приятната изненада е Константин в ролята на Шопа, а за да не забравяме, че Въргала почна през 1992 г. своите коктейли с Август Попов, и той присъства органично в лентата като култовия съпруг на Калинка – Росица Литова. Най-безличен е Малин Кръстев като Надеждев. В интерес на истината актьорът се мъчи да вкара щипка индивидуалност в образа, но усилията му са безуспешни, ако изключим, разбира се, кратката сцена на трамвайната спирка.

„Операция „Шменти капели” е забавна и поучителна комедийна творба. Тя ни кара непосредствено и дълго да се смеем над абсурдния живот, който живеем, освобождавайки ни от неговите зависимости „капка по капка” и помагайки ни да се разделим с нашето проблематично и сурово минало, смеейки се.

____________________________
„Операция „Шменти капели”, 2011, 110 минути, C&R Production, сц. и продуцент Владислав Карамфилов, реж. Владислав Карамфилов и Иван Митов

Автор:
Борислав Гърдев
Публикация:
10.10.2011 г. 11:25
Посетено:
6458
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/80/news/13316-operatsiya-shmenti-kapeli