Кинонаблюдател

Филмите на Алексей Алексеев - най-забавните „безсмислени” минути, които сте гледали

Специална селекция на Седмия световен фестивал на анимационният филм - Варна 2011

Филмите на Алексей Алексеев - най-забавните „безсмислени” минути, които сте гледали


Алексей Алексеев е работил за популярния анимационен канал „Cartoon Network”, правил е рисуваната версия на „Мистър Бийн”, режисирал е за „Уорнър Брадърс”. Но му е писнало да прави дълги американски серии и затова се е захванал с кратки анимации без идея, представящи глупаци, режисирани също от един глупав човек. Така режисьорът – член на международното жури на Анимационния фестивал във Варна – представи себе си. Наистина Алексей Алексеев е един естествен човек с много чувство за хумор, както сподели и организаторът на феста Анри Кулев пред насъбралата се публика във Фестивалния и конгресен център – Варна.

Анимациите на Алексеев са смехотворни. Буквално. Обикновено не използваме определението „смехотворен” положително, но при Алексеев е задължително – руснакът наистина твори смях. За филмите си казва, че премахва всяка идея, която му хрумне, а най-важната творческа задача е да се направи безидеен и безсмислен филм. И не по-дълъг от 3 минути. Колкото по-кратко, толкова по-добре. За Алексей 3-минутният филм вече е пълнометражен.

За не повече от 1-2 минути Алексеев може да създаде най-забавният безсмислен филм на света, който сте гледали. Като например поредицата „ЗаДЪНване” („Log Jam”) за едно горско трио от мечка, заек и вълк. Тримата правят трагикомични опити да свирят (мечката и заекът) и вият (вълкът), докато из гората броди неориентиран ловец и още по-неориентираното му куче. Или пък „музикалната” му поредица за „Картуун Нетуърк”. Или историите за птиците Уху. Или пък „Царска луна”, в която един лош цар запраща четирима нещастници на върха на висока кула и те остават там – както казва разказвачът – докато сценаристите не измислят продължение или не се намери допълнително финансиране за филма…

Не можеш да преразкажеш филмите на режисьори като Алексеев, не трябва… Трябва само да си отбележиш добре с маркер в програмата кога са прожекциите и да се опиташ да не умреш от смях.  


* Възроденият Международен фестивал на анимационния филм се проведе от 8 до 12 септември във Фестивалния и конгресен център във Варна.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
27.09.2011 г. 16:37
Посетено:
2757
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/80/news/13211-filmite-na-aleksey-alekseev-nay-zabavnite-bezsmisleni-minuti-koito-ste-gledali