Кинонаблюдател

Паднахме в „Дупката” на забавната, но и иносказателна анимация на Зденка Дойчева

Ретроспектива на Зденка Дойчева по време на VII световен фестивал на анимационния филм Варна 2011

Паднахме в „Дупката” на забавната, но и иносказателна анимация на Зденка Дойчева


Името на Зденка Дойчева може да не е толкова популярно сред масовата публика в България, но всъщност тя е най-хитовият български аниматор сред малките и големи деца у нас. Нали знаете онзи хвърковат син Сънчо на звездички, който приспиваше точно в 8 без 10 вечерта малките щъркелчета или мечока снежен човек. Онзи храбър Сънчо, който спасяваше зайчетата от поройния есенен дъжд на своята лодка от златисто листо. Този Сънчо е излязъл под аниматорската ръка на Зденка Дойчева.

Но родената в Чехия режисьорка е създала и много анимации с иносказателен характер – забавни за децата, но изпълнени с множество поуки за възрастните, понякога горчиви и болезнени. В „Дупката” например – една изчистена и проста откъм изразни средства анимация от 1966 година – падат едно по едно три малки цветни човечета. Зазяпали се, не видели камъка на пътя, и хоп, право вътре, с цицина на главата. Но като излязат оттам, не зариват дупката, а дори я правят по-дълбока. И наместват внимателно камъка – почти математически прецизно изчисляват на какво разстояние трябва да е той от дупката, за да се получи по-успешно падане. И се радват на всяко следващо човече, уцелило дупката. Последното, четвъртото, човече обаче грабва лопатата и я зарива. И продължава по пътя, свирукайки си. Първите три човечета го гледат с недоумение – май е луд да заличи дупката вместо да я изкопае още по-дълбока за следващото цветно човече… А ти, зрителю от тъмната кинозала, вгледан в края на „Дупката”, хем ти идва да се засмееш заедно с детските звънливи гласчета, хем тази същата „Дупка” ти е останала незаличена вътре в теб като проста, ненатрапчива, но силна като болка от цицина, поука.

Ретроспективата на Зденка Дойчева, която беше представена в третия ден от възродения Международен фестивал на анимационния филм във Варна, ни върна към добре познати от близките десетилетия анимации като „Футболната топка”, „Хороскоп”, „Не ги надувайте”, „Дресура”, „Страст”, „Лека нощ, деца”, „Дупката”… И по смеха на най-малките деца в препълнената зала ние, малко по-големите, разбрахме, че красивата и добрата анимация не остарява, дори и в 3D епохата.


* Възроденият Международен фестивал на анимационния филм се проведе от 8 до 12 септември във Фестивалния и конгресен център във Варна.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
27.09.2011 г. 16:14
Посетено:
3343
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/80/news/13210-padnahme-v-dupkata-na-zabavnata-no-i-inoskazatelna-animatsiya-na-zdenka-doycheva