Кинонаблюдател

Love.net

Минути за кино

Love.net


Поредният български игрален филм излиза на екран, установява близък контакт с публиката и печели нейните овации. При това става дума за личен проект, в който няма мутри, гангстери, далавери, убийства, затвори и фатална любов. За авторски продукт, тъй като Илиян Джевелеков е не само постановчик, но и продуцент и съсценарист, заедно с Нели Димитрова и Матей Константинов. За Love.net. Признавам, че максимално се радвах, докато го гледах и същевременно осъзнах няколко важни подробности за него.

Творбата е актуална за нашето време и мислене, дори и с мозаечната си структура, и с амбицията на Джевелеков да следи и развива паралелно три сюжетни линии, разказвайки колкото виртуална приказка, толкова и притча за това как виртуалното се материализира, как добиват плът в съвременната ни действителност любовта и емоцията, за което ние, зрителите, трябва да имаме съответните сетива, ако искаме да бъдем адекватни на посланието му и за неговото осмисляне.

Същевременно Love.net е продукт на привилегированата наша градска културна и социална общност, имаща своя специфика, обществен статус, лайфстайл, клубен живот и финансов ресурс, постижим само в столицата и в  най-големите ни областни градове. Боя се, че извън субкултурата, свързана с моловете, джиесемите, сайтовете за запознанства, лъскавия стайлинг, солидните доходи и разкрепостеното мислене, посланието на филма ще остане непонятно за по-възрастното, консервативното и финансово ограниченото население у нас. Жестоко е да го призная, но е факт. Защото човек, който не борави с интернет и мобилен телефон, който не се интересува от elmaz.com и Skype, мода и актуален градски стил, просто няма как да влезе в света на Love.net или да се поддаде на неговото непринудено очарование.

А иначе киноспектакълът на Джевелеков е заснет превъзходно от Емил Христов, гледа се с интерес и любопитство. Харесва ми, че набляга на човешките емоции и истории, на тяхната универсалност и уникалност, на дружелюбния и приятелски поглед, с който постановчикът се стреми неговите герои да разрешат измъчващите ги проблеми, които не са свързани с пари и оцеляване, а със запазване на чувствата в един враждебен и абсурден свят, мисия, оказала се трудна, но възможна. И точно това е ценното и значимото в Love.net - че успява да разкрие различните прояви на любовта – от повърхностната до неизбежната и необяснимата, да проследи усилията за нейното спасяване и да ни печели за своята кауза.

Кастингът на „Love.net” е безупречен. В този филм видях във върхова форма побелялата Йорданка Кузманова – Дора, легендата на „Юрая хийп” Джон Лоутън – играещ своето алтер его Джон с рядко вдъхновение, Койна Русева като Емилия, Владимир Пенев – шефът на списание „Давид”, но и се впечатлих от органичната изява на Лора Чешмеджиева – Девора, откроявайки отчетливо превъплъщенията на Диляна Попова и Лили Лазарова като Ники и Мила Богатова, за да стигна до изключителното екранно присъствие на Захари Бахаров, правещ като Андрей Богатов най-добрата си филмова роля след тази на Молеца в „Дзифт” (2008), и Христо Шопов, който като хирурга Филип Богатов не само е на завидна висота, но и инкасира най-запомнящото се и стойностно участие в български филм от времето на „Маргарит и Маргарита” (1989) и „Индиански игри” (1991). Безспорно той е звездата на „Love.net”, играта му е овладяна и изпълнена със сдържан вътрешен драматизъм, на моменти напомняща незабравимите изяви на баща му Наум Шопов и само може да се надяваме, че и в бъдеще големият му талант ще бъде използван пълноценно за възхода на родното ни кино.

След като постигна завиден успех като продуцент с „Дзифт”, сега Джевелеков доказва, че е и много добър и надежден български режисьор. От срещата с „Love.net” оставам с впечатление, че за него няма тайни в занаята, че е завършен професионалист. Остава само да му стискам палци и занапред да снима силни като драматургия и стойностни като внушения филми, с които да подпомага успешното развитие на българското киноизкуство.

___________________
„Love.net”, 2011, реж. Илиян Джевелеков, 109 мин.



Автор:
Борислав Гърдев
Публикация:
03.04.2011 г. 21:15
Посетено:
3159
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/80/news/12082-love-net