Кинонаблюдател

"Солт". Евелин Солт се развихря

Минути за кино

"Солт". Евелин Солт се развихря


Сетих се за прочутата втора част от сериала „Фантомас” (1966), дело на Андре Юнбел, докато гледах новия шпионски екшън на Филип Нойс „Солт”.

Всъщност коя е Солт? Тя е секси, неустоимо привлекателна и безразсъдно смела. Суперпрофи, умееща да се справи и с най-безнадеждната ситуация. Красива, но с желязна воля. Привидно аполитична, но непоколебима патриотка. Евелин Солт. Всичко се върти около нея в този турбулентен екшън.

За 100 минути агент Солт трябва да защити своята невинност, да се справи с опитни и жестоки врагове, които целят световно господство, и да се опита да разбере истината за своята самоличност. Това означава връщане към детството в Москва и суперсекретната програма на КГБ, с която изключително подготвени и мотивирани агенти се внедряват в американското разузнаване с цел подмолното разграждане на САЩ и превземането им отвътре...

Всичко започва през 1961 г. с инфилтрирането в Америка на Ли Харви Осуалд, довело до убийството на Джон Кенеди на 22 ноември 1963 г., и трябва да приключи в наши дни с ядрена атака срещу Саудитска Арабия, която на настрои милиарди мюсюлмани срещу САЩ. Детайлите са премислени и уточнени, най-близкото обкръжение на американския президент е съставено от руски резиденти, вкл. началникът на Солт – Тед Уинтър, който ще преследва своето протеже настървено през целия филм. Схемата е създадена за безупречно действие, но се появява Евелин Солт и в последния миг след свръхусилия от нейна страна светът е спасен.

Подобен лековат проект с комиксови елементи, дело на сценариста Кърт Уимър, може  да се възприеме и съвсем несериозно, ако не засяга парливи и актуални теми от днешното противоборство на двете свръхсили, което е основната причина за световното напрежение, и ако не отчетем факта, че в главната роля се подвизава Анджелина Джоли. Като агент Солт тя много напомня легендарната Лара Крофт. По-важното е, че Джоли със своята харизма, топлота и сексапил вдъхва правдивост и непосредственост на своя персонаж, кара ни да му вярваме и да следим безропотно всеки ход от усилието му да докаже собствената си невинност. Анджелина Джоли – Солт е красива лудетина с невероятна енергия, която буквално наелектризира екрана. До самия финал, когато вместо медал, полита с парашут, за да продължи борбата с враговете на родината си.

Много удачно са подбрани основните партньори на звездата, чийто избор е голямата изненада за феновете им. Като предателя Тед Уинтър, Лив Шрайбър създава първата си стопроцентова отрицателна роля, при това пласирана умело и със злодейска мощ. А появата на Даниел Олбрихски като Василий Орлов направо ни хвърля в нокдаун. Звездата на полското кино, любимецът на Вайда, поема по стъпките на колегата си Раде Шербеджия и на стари години започва да гради световна кариера. Дори в необичайното си амплоа на руски шпионски функционер, Олбрихски е все така уверен и напорист, като е безкрайно любопитно да следим репликите, които подава на руски и английски език. Справя се прилично, като добър професионалист, но в интерес на истината, неговият руски не е толкова добър и изчистен като на Джоли и Шрайбър.

Филип Нойс е правил и по-добри политически трилъри от „Солт”. Сещам се за „Патриотични игри” (1992), „Реална заплаха” (1994) и „Тихият американец” (2002). Но заедно с оператора Робът Елсуит и композитора Джеймс Нютън Хауард държат сметка за изискванията на сегашните кинозрители. Смятам, че Нойс се е съобразил коректно с тях, предлагайки вихрен и спиращ дъха екшън-трилър, който се гледа с несекващ интерес до финалните  надписи.

„Солт” е поредният летен суперуспешен хит, предназначен за масова забава. От него е наивно да очакваме нещо повече от чисто развлечение. Достатъчно е да се понесем на крилете на силната и неподправена емоция, която ни поднася, и да запазим ведрия си дух след неговото изглеждане.

Нали все пак светът е спасен от унищожение?


_________________________
„Солт”, 2010, реж. Филип Нойс, 100 мин., световен разпространител „Кълъмбия пикчърс”
.
Автор:
Борислав Гърдев
Публикация:
10.09.2010 г. 22:29
Посетено:
2395
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/80/news/10663-solt-evelin-solt-se-razvihrya