Кинонаблюдател

"Генезис". Отвъд генезиса и скритите човешки помисли

Минути за кино

"Генезис". Отвъд генезиса и скритите човешки помисли


Отвъд генезиса и скритите човешки помисли

Всъщност като си помисля, за това става дума в новия сайбър епос на Кристофър Нолан. "Генезис" (2010) е суперхитът на летния сезон. Ако и да не съм фен на подобен род зрелища, аз ги гледам с възхитително постоянство. Може би заради тръпката да видя поредния техноекшън, натъпкан със специални ефекти, вероятно заради звездите, ангажирани от иначе големи майстори в техните неизбежни касови проекти, а и вероятно поради биологическа необходимост – като шопинга, закуската или следобедното пиене на кафе...

Лично за мен примамката в „Генезис” се казва Кристофър Нолан – сценарист и режисьор на суперпродукцията. 40-годишен английски талант, който така ме впечатли навремето с „Мементо” (2000), „Безсъние” (2002) и „Престиж” (2006) и толкова жестоко ме разочарова с „Черния рицар” (2008). За разлика от „Черния рицар”, сега не взех голямата кошница с надеждите и затова не съм горчиво разочарован. Защото Нолан си е майстор и (почти) винаги изгражда филмите си със страхотен хъс. Неговата обсебващо-позитивна енергия се предава и на основните му сътрудници – оператора Уоли Пфистър, монтажиста Лий Смит и композитора Ханс Цимър.

„Генезис” е пределно динамичен, шеметен екшън, строго придържащ се към изискванията на жанра. Той те обсебва от първите кадри и те кара да следиш съдбата на главните герои до последната  минута. Сценарият е наистина остроумен и забавен, ако и да има елементи на вторичност. Крадецът на мисли Коб – Ди Каприо получава изключително привлекателна задача от японския корпоративен мошеник Сайто – Кен Уатанабе. Вместо да краде от съзнанието на хората съкровени техни мисли и идеи, докато спят, този път трябва да имплантира мисъл в главата на Робърт Фишър – Килиън Мърфи, като целта е той – наследникът на най-голямата енергийна империя в света, да се опълчи на баща си Морис Фишър – Пийт Посълтуейт в интерес на Сайто. Залогът наистина е „по-голям от живота” за Коб – така той ще спаси помръкналата си репутация, ще спечели пари, ще избяга от обсебилия го паралелен виртуален свят и ще може да се върне в САЩ при децата си. За целта обаче трябва да сформира екип от суперпрофита, начело с гения-архитект – Ариадна – Елън Пейдж, и да проникне в мозъка на Морис Фишър през три нива – в съня на съня на съня му... Начинанието е много опасно за целия екип на Коб, тъй като всички участници рискуват своите мозъци и могат да загинат в буквалния смисъл на думата в поредица от смайващи екшън сцени, които също се развиват на три до четири нива и в които Нолан демонстрира висш пилотаж като постановчик за поддържане на зрителското внимание. Някои от тях навяват спомени за нещо вече видяно – за „Матрицата” (2003) на братя Уашовски или „Аватар” (2009) на Джеймс Камерън. Не съм адвокат на Нолан, но не смятам, че той е прибягнал до откровено плагиатстване. Просто в света на мегаспектаклите постоянно шестват реминисценциите и неизбежните цитати. А и не това вълнува зрителя, тръгнал да гледа „Генезис”. Него го интересува качественото зрелище, а то е експонирано от Нолан със забележително майсторство. Аз също се присъединявам към оценката на групата зрители и специалисти, смятащи, че „Генезис” е най-стойностният зрелищен епос на годината. В него има зашеметяваща визия, виртуозни специални ефекти и безупречни звезди в основните роли – от Леонардо Ди Каприо – Коб и Джоузеф Гордън-Левит – Артър, до Елън Пейдж - Ариадна, Кен Уатанабе – Сайто, Том Беринджър – Питър Браунинг, Марион Котияр – Мал и Майкъл Кейн - Майлс. В добавка е налице популярна трактовка на вече остаряла за Пентагона програма от типа „Mind control”, за която сме чели с интерес в сензационни публикации в „Строго секретно” и чиято олекотена и приемлива версия ни е поднесена в смлян вид от Кристофър Нолан и неговия екип.

Какво му трябва повече на редовия зрител, влязъл в хладния салон на МОЛ–а, желаейки да получи ефектно развлечение в рамките на два часа и половина?


____________________
„Генезис”, 2010, 140 мин., реж. Кристофър Нолан, световен разпространител
Warner Bros. Pictures
Автор:
Борислав Гърдев
Публикация:
06.08.2010 г. 18:31
Посетено:
2827
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/80/news/10539-genezis-otvad-genezisa-i-skritite-choveshki-pomisli