Срещи

Yollarda: Турското изкуство в движение

Йоздемир Индже и Мюге Ипликчи гостуват в София

Yollarda: Турското изкуство в движение


◊ СЪБИТИЕТО

Голямото пътуване, наречено „Европейската литература пътува в Турция – Турската литература пътува в Европа”, финансирано от Европейския съюз и организирано от Гьоте институт, Истанбул, в което взеха участие Божана Апостолова, Христо Карастоянов, Екатерина Йосифова, Алек Попов,
Константин Илиев и Николай Стоянов, вече е с европейски маршрути.

Първата спирка от втората фаза на стартиралото на 4 май 2009 година в Диарбекир турне е София.

• На 4 май 2010 година от 14 часа в павилиона „Йолларда” пред Националния дворец на културата свои творби ще чете писателката Мюге Ипликчи (преводач и модератор – Кадрие Джесур).

5 май 2010 година от 18.00 часа – четене на Йоздемир Индже и Мюге Ипликчи в Червената къща, център за култура и дебат, „Любен Каравелов” 15.

7 май 2010 година от 14 часа – Йоздемир Индже в книжарница „Хеликон”, бул. „Патриарх Евтимий” 68.

7 май 2010 година от 17.00 часа – концерт на Истанбулския кларинетен оркестър в голямата зала на Националната музикална академия, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” 94.


◊ УЧАСТНИЦИТЕ

Мюге Ипликчи е родена през 1966 година в Истанбул. Завършва висшето си образование в университета в родния си град и защитава магистърска степен в Охайо. Авторка е на сборници с разкази и романи.
Живее в Истанбул.


Йоздемир Индже е роден през 1936 година в град Мерсин. Завършва университета „Гази” в Анкара, след което учи в Париж. Дълги години работи в Турската телевизия и радио (TRT). Активно превежда от френски. Сега Индже е колумнист в „Хюриет”. Живее в Истанбул.

Тази година Йоздемир Индже беше отличен с Международната награда „Пеньо Пенев”, която ще му бъде връчена през май в Димитровград.


Автор:
Публикация:
01.05.2010 г. 15:22
Посетено:
1057
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/9858-yollarda-turskoto-izkustvo-v-dvizhenie