Срещи

Пролетният литературен салон в Русе завършва с "Горещо червено"

Честване на 5-годишнината от откриването на Австрийската библиотека

◊ СЪБИТИЕТО

Пролетният литературен салон, организиран от Международно дружество „Елиас Канети”, завършва в понеделник, 26 април, с две събития.

От 16 ч. в Австрийска библиотека (Доходно здание) започва литературно четене с
Ивайла Александрова, носителка на литературната награда „Елиас Канети” за 2009 г. с книгата си „Горещо червено. Документален роман”.

Малко по-късно, в 19 ч. в Камерна зала на Доходното здание започва камерен концерт на Цигдем Соярслан (сопран) и Мария Червенлиева (пиано), които ще представят музикална вечер в чест на Густав Малер. И на двете събития ще присъства новият посланик на Австрия у нас. Четенето и концертът са в рамките на честването на 5-годишнината от откриването на Австрийската библиотека.

На същия ден, 26 април, понеделник, ще бъде закрита и изложбата на немско-българската художничка Антония Дуенде.


◊ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

Ивайла Александрова е журналистка и редакторка в Българско национално радио, една от водещите на “Артефир” по програма “Христо Ботев”. Занимава се с писане и литературна критика. Работата по документалния роман "Горещо червено" й отнема близо девет години. Книгата събира документални свидетелства и архиви за живота и съдбата на българската интелигенция от 30-те до 60-те години на миналия век и в същото време разказва историята за трагичната участ на художника Райко Алексиев.

"Горещо червено" разказва с документи и свидетества за съдбата на българския писател Райко Алексиев, за епохата на най-дивия преход след преврата от 1944 г. Всичко тръгва от спомените на Весела Алексиева-Бранд, съпругата на Райко Алексиев - Фра Дяволо, хуморист, художник и писател, издател на в. “Щурец” (1932-1944).


Мария Станкова, писател, поет, сценарист: Всичко започва от интервю със съпругата на Райко Алексиев – Весела. И след него потича мътната река на миналото, излиза на повърхността, помита авторитети, лицемерие и наслагвания. Тази книга е плод на деветгодишно истинско журналистическо разследване. Текстовете в романа въздействат в няколко аспекта: историята – като факти и документи, личностите – морал и поведение, и съдбите на стотици случайни и неслучайни хора – смлени от „особеностите” на времето.

Малина Томова, писател и преводач: „Горещо червено” на Ивайла Александрова е художествено-документална книга за съдбата на българската интелигенция, обхващаща периода от 1935 до 1965 г. през историята за трагичната участ на художника Райко Алексиев. Три наситени с политически катаклизми десетилетия на насилие, злощастия и духовен погром, чието отражение върху поведенческия модел на българските интелектуалци остава живо и до днес. Самият исторически разказ за присъствия, позиции, реакции и избори, подкрепен от документалното, успява да се предпази от пристрастия, внушения и гледни точки, които биха подвели читателя в посока към ново митологизиране.


Автор:
Международно дружество „Елиас Канети”
Публикация:
25.04.2010 г. 13:21
Посетено:
1392
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/9788-proletniyat-literaturen-salon-v-ruse-zavarshva-s-goreshto-cherveno