Срещи

Представиха регионалните политики на Национален фонд "Култура"

Работна среща в Добрич

Представиха регионалните политики на Национален фонд "Култура"
Снимка: Ангел Радилов


◊ СЪБИТИЕТО

Главен експерт Емил Върбанов от Националния фонд “Култура” представи вчера в Добрич  дейността на институцията. Заедно със Зорница Кръстева, експерт в Eвро-Българския културен център, участваха в проведената в Община Добрич работна среща, на която бяха обсъдени регионалните културни политики.

На срещата присъстваха работещи в културни институти на града, ръководители на учебни заведения, представители на НПО.


◊ ПОВЕЧЕ

Управителният съвет на Национален фонд “Култура” е взел решение да продължи през тази година програма “Мобилност”, която поема пътните разходи на културните мениджъри за участия по света. Програмата позволява и посрещане на културни оператори от чужбина. Студентите, които приключват обучението си и трябва да финансират дипломните си работи, могат да защитят средства за късометражно кино по програма “Дебюти” , посочи още Емил Върбанов.

През тази година ще се отпускат средства за литературна критика, но в минимален размер. Очаква се  да отпадне финансирането за преводна литература, както и за стипендии при обучение в чужди академии. Необходимо е местната общност да обърне поглед към трансграничните проекти, смятат специалистите.  Защитени са 480 000 евро за Трансгранична обсерватория на културните политики на Балканите. Средствата ще се усвояват от 2014 до 2020 г., допълни Върбанов.

Автор:
Ангел Радилов
Публикация:
14.04.2010 г. 11:58
Посетено:
2020
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/9707-predstaviha-regionalnite-politiki-na-natsionalen-fond-kultura