Срещи

Творчески юбилей на Камен Васевски в Сливен

75 години от рождението на писателя, журналиста и публициста

◊ СЪБИТИЕТО

75-тата годишнина от рождението на писателя, журналиста и публициста Камен Васевски бе отбелязана от Литературния салон към РБ „Сава Доброплодни” в града под Сините скали.

Проявата, организирана от СБП, културния институт и община Сливен, бе водена от поета Тенко Тенев (председател на Дружеството на писателите в Ямбол) в присъствието на близките на юбиляря и почитатели на творчеството му. Той представи респектиращата биография на Васевски като автор на четиридесет книги с поезия, публицистика, проза, изкуствоведски изследвания за художници и писатели, на спомени.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СРЕЩАТА

Актрисата Ефимия Павлова прочете стихове из творчеството на поета, на чиято вечер прозвучаха строфи и от последната му книга „Делник мой, свети ми още!” (стихотворения, ред. Йордан Милев, изд. „
Български писател”, С., 2010). Те утвърдиха за пореден път пред присъстващите автора като искрен и изповеден творец.

Плодотворният път и художествените достижения на К. Васевски в различните жанрове бяха анализирани в развълнуваното слово на Христо Ганов, член на УС  и административен секретар на СБП. То бе под наслов „Думи за писателя, който има сили да следва призванието си” и открои претворяването на  националните ценности, темите за България, човека,  любовта и родната природа.

Юбилярят вплете в творческата вечер изповедни думи за пътя си в литературата, с препратки към творбата на
Гео Милев „Юбилеи и погребения” (1921 г.) и съпричастието си със схващането на Константин Константинов за служенето на Родината и човечеството. Бяха прочетени поздравителни адреси до К. Васевски от председателя на СБП Николай Петев, областния управител, от името на кмета Йордан Лечков, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, от КДК в града, Дружеството на писателите в Ямбол и от негови съвипускници.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
28.02.2010 г. 23:59
Посетено:
1852
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/9449-tvorcheski-yubiley-na-kamen-vasevski-v-sliven