Срещи

Творческа вечер в Сливен, посветена на Дамян Дамянов

По случай 75 г. от рождението на поета

◊ СЪБИТИЕТО

В Сливен - роден град на видния български лирик Дамян Дамянов, почитателите на словото отбелязаха 75-тата годишнина от рождението му с творческа вечер. Тя е част от инициативите, посветени на юбилея, преминали  и в НДК и редица градове на страната и бе организирана от семейството на поета, община Сливен, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и учениците от Хуманитарната гимназия в града, носеща неговото име.

Изявата премина под наслов „Душата на поета” и в нея взеха участие съпругата му и бивш зам.-министър на културата Надежда Захариева, представители на общинската администрация, писатели, журналисти  и много граждани.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СРЕЩАТА

Културното събитие бе водено от преподавателката по литература Дочка Петрова, а ученици от ХГ „Д. Дамянов” развълнуваха присъстващите с рецитал по негови стихове, посветени на любовта. Бяха откроени приносите му в поезията, публицистиката и романа, претворени в темите за България, човека, неговия духовен свят и светлото чувство на обичта. Вплитайки Дамяновите стихове в емоционалното си слово, поетесата Н. Захариева разказа спомени за съвместния си живот с големия творец, за междуличностните взаимоотношения и пътя на сътворяването на отделни творби и поетични книги.

В диалога с читателите акцентът бе поставен на чувствителната и многострадална душа на един талантлив лирик, с чиито строфи, идентични с вълненията на съвременника, са израсли поколения българи (със стихосбирките “Ще има връщане”, „Лирика”, „Ако нямаше огън”, ”Гимназия „Родина”, „Да бяха хляб”, „Още съм жив”, „
Иска ми се да живея” и др.; с есетата, импресиите и лиричните му хроники, с романите за деца и възрастни, разказите и пътните му бележки...).

От няколко години Община Сливен, съвместно с ИК „Жажда” в града, провежда национален поетичен конкурс на негово име за стихосбирка, издадена в предходната година. В рамките на програмата на майските културни празници „Сливенски огньове 2010 г.”, организирани от Общината, ще се състои голямо юбилейно честване, посветено на
Дамян Дамянов, на което ще бъдат оповестени и резултатите от конкурса.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
20.02.2010 г. 00:40
Посетено:
1707
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/9391-tvorcheska-vecher-v-sliven-posvetena-na-damyan-damyanov