Срещи

Вечер на Леда Милева

По случай 90-годишнината на писателката

Вечер на Леда Милева


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство „
Захарий Стоянов“,
Национален дворец на културата,
Съюзът на българските писатели и Съюзът на преводачите в България

имат удоволствието да ви поканят на

Юбилейна творческа вечер на Леда Милева

На 18 февруари 2010 (четвъртък) от 18 ч.
в зала 7 на НДК

. Слово ще произнесе Никола Инджов.

. В художествената програма ще участват артистите Меглена Караламбова, Атанас Атанасов, Ангелина Славова и пианистът Младен Тасков.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЛЕДА МИЛЕВА

„Бих искала това, което пиша за децата – споделя
Леда Милева – да ги прави чувствителни към красотата в природата и в човешките отношения, отзивчиви към страданието, към проблемите на обществото, в което живеят, и на нашия свят“. Това е кредото на обичаната детска писателка, събрала в куплетите, пиеските и приказките си целия неизброим наш свят, обогатила го с детско вълшебство.

На 5 февруари писателката навърши 90 години. Дъщеря на Гео Милев, достойна за своя баща, тя освен изтъкнат творец на художественото слово е и преводач, редактор, дипломат, общественик. Била е шеф на Българската телевизия, постоянен представител на България в ЮНЕСКО в Париж, председател на Съюза на преводачите, председател на Българския ПЕН-клуб, народен представител. Издала е повече от 30 книги със стихотворения и поеми за деца, нейни стихове и пиеси са преведени в много страни.


◊ КНИГИТЕ

Издателство „Захарий Стоянов“ пусна в навечерието на юбилея й съчинения в четири тома. Първият том „
Двете пътечки“ събира стихотворения, а така също гатанки, залъгалки и преводи за деца. Вторият том се нарича „Изгубеното хвърчило“ и предлага приказките на Леда Милева като познатите „Работна Мецана“, „Сиводрешко и Бързобежко“, „Цветни приказки“, „В зоологическата градина“ и др., с които пораснаха няколко поколения, така и нови произведения. Третият том „Когато куклите не спят“ е с любимите детски пиеси „Златоперко“, „Когато куклите не спят“, „Пътешествие в джунглите”; „Вълшебните очила”, „Пергелко”, „Червената кокошчица”. Публицистиката и интервюта, събрани в четвърти том, разкриват цялостно творческия лик на писателката. Книгите са прекрасно илюстрирани от художничката Маглена Константинова.
Автор:
Изд. "Захарий Стоянов"
Публикация:
16.02.2010 г. 22:45
Етикети:
Посетено:
2041
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/9364-vecher-na-leda-mileva