Срещи

Среща с писателя Михаел Крюгер

По повод българското издание на "Торинска комедия"

Среща с писателя Михаел Крюгер


◊ СЪБИТИЕТО

Среща с Михаел Крюгер
в Клуба на читателите на издателство “Балкани”

18 ноември 2009, сряда, от 17,30 ч.
Галерия “Кръг +” (ъгъла на бул. “Дондуков” и ул. “Будапеща”)


Проф. Божидар Кунчев представя романа “Торинска комедия”
от известния немски писател Михаел Крюгер

Преводач от немски е проф. Пенка Ангелова. Романът е публикуван от издателство “Балкани” през 2008 в престижната поредица “Думи и Хора”, подкрепена от европейската програма за култура.


◊ ЗА АВТОРА И РОМАНА

Михаел Крюгер е един от най-представителните автори на съвременната немска литература, член на Германската академия за език и поезия, носител на много национални и международни награди, между които „Prix Medicis Etranger“, почетна награда на град Мюнхен, литературната награда „Мьорике“.

"Торинска комедия. Записки на един управител на наследство” (2009) е книга за литературата и литературното творчество, за патологията на писателската професия и проблемите на духовното наследство. П
овествователят на романа заминава за Торино, за да получи и прегледа литературното наследство на приятеля си Рудолф, университетски професор, за когото се знае, че десетилетия наред сериозно и задълбочено е работил върху изследване на германския манталитет след Втората световна война. По пътя на това търсене той попада на неочаквани и изненадващи следи в живота на Рудолф, навлиза в противоречивостта на живота и творчеството му, открива трите жени на Рудолф, всяка от които се смята за негова единствена вдовица, за да осмисли както невъзможността на неговото, така и на своето начинание.

На български може да прочетете и книгата на Михаел Крюгер "Рисунките на вятъра" (2008, изд. "Жанет-45").
Автор:
Издателство “Балкани”
Публикация:
17.11.2009 г. 17:24
Етикети:
Посетено:
1070
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/8892-sreshta-s-pisatelya-mihael-kryuger