Срещи

Поетът Матей Шопкин в Сливен

Представяне на „Съдба и песен” - избрани стихове

◊ СЪБИТИЕТО

В града под Сините скали бе представена книгата с избрани стихове „Съдба и песен” (Университетско издателство „Св. Климент Охридски”, С., 2008) на видния български поет
Матей Шопкин, за която говори поетесата Валентина Димитрова.


◊ ПОВЕЧЕ

На творческата вечер в КДК, водена от Кристияна Добрева-Станкова, авторът сподели вълнуващи мигове от духовния си път, свързани със Сливен, като получаването тук на книжката за членство в СБП от ръката на
Георги Джагаров и запалването, съвместно с Елисавета Багряна, на поетичния факел по време на културните празници „Сливенски огньове”.

Слушателите бяха завладени от поетичните късове на авторския рецитал, поднесени на фона на мултимедийни кадри със синтетично внушение от образ, мелодия и слово. Те усетиха органичната сплав от лиризъм и публицистична струя, отразяваща отношението на поета към изконните национални ценности и тревожещите съзнанието на съвременника проблеми на прехода у един от „поетите на България”. Затрогнаха с връщането към корена творби от цикъла „Поле”, синтезирани в строфите: „И помня, че съм тръгнал от полето,/ от люлката на всички върхове”, както и посветените на някои видни сливенски личности.

В изказванията си присъстващите откроиха автора като следовник на поетическата традиция и на Ботевско-Яворовската й линия, облъхната от топло човешко чувство и виталност в трудните ни дни: „Живей, дори да си измамен от собствената си съдба!” Матей Шопкин отговори на въпроси на читателите и им подари екземпляри от стихосбирката си „Магическа шир” (Университетско издателство „Св. Климент Охридски”, С., 2006 г.)

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
18.10.2009 г. 23:34
Посетено:
1378
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/8667-poetat-matey-shopkin-v-sliven