Срещи

"1939. Полша бе първа". Лекция на проф. Кунерт в Полски институт

70 години от избухването на Втората световна война

"1939. Полша бе първа". Лекция на проф. Кунерт в Полски институт


◊ СЪБИТИЕТО

Полският институт в София най-любезно Ви кани на

28 септември 2009 г., понеделник, от 18 ч. в Галерията на Полския институт

• Лекция на проф. Анджей Кшищоф Кунерт „1939. Полша бе първа”.
• Откриване на документалната изложба „Септември 1939. Подялбата на Полша”.
• Прожекция на документалния филм на Зофя Кунерт “За всеки камък твой” с участието на режисьорката

Вход свободен


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СРЕЩАТА

Проф. Анджей Кшищоф Кунерт – полски историк, член на Съвета за опазване на паметта за борбата и мъченичеството. Завършил е история във Варшавския университет, специалист по история на ІІ световна война. От средата на 70-те на ХХ в. работи в редакцията на "Биографичен речник на дейците на полското работническо движение" - издание, което в епохата на ПНР не може да се намери в свободна продажба в книжарниците. През 1992 г. учредява Фондация „Архив на нелегална Полша 1939-1956”, на която е и председател на обществени начала от 1993 г. Проф. А. Кунерт е бил редактор в Instytut Wydawniczy PAX, гл. редактор в издателство "Bellona", работил е в Музея на полската армия. Лауреат на наградата „Пазител на националната памет” (2006).

Документалната изложба „Септември 1939. Подялбата на Полша” се състои от 20 табла, които с документални снимки, разкази на свидетели и цитати от разсекретени документи разказват за събитията, довели до нападението на фашистка Германия срещу Полша на 1 септември 1939 г. Изложбата е подготвена от Център КАРТА съвместно с Къща за срещи с историята, по поръчка на Министерството на външните работи на Полша.

Филмът “За всеки камък твой” на Зофя и Анджей Кунерт разказва за Варшавското въстание чрез съдбата на неколцина участници, известни личности от сферата на културата. Подборът на герои дава възможност на авторите да разкажат за същественото участие на цивилни лица, воюващи рамо до рамо с войниците. Във филма е отделено място и за малцината чужденци, борили се на страната на въстаниците.
Автор: Полски институт - София
24.09.2009 г. 21:39
Посетено: 1302
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/8487-1939-polsha-be-parva-lektsiya-na-prof-kunert-v-polski-institut