Срещи

Вести от Сливен

Център на културни прояви

Към реализиране на европейски измерения в областта на културата се стреми отдел “Култура” и екипът на сливенския кмет Йордан Лечков, който наскоро отчете една година управление.

Превръщат се в традиция инициативите, които сбират съпричастността и одобрението на гражданите, утвърждават националната идентичност, българщината и ориентацията към европейските ценности (фолклорните обреди и обичаи, Международния детски фолклорен фестивал, Международния фестивал на планинарския филм, възобновения Национален фестивал на източно-православната църковна музика, организацията на празника на града в духа на някогашния “Касъм пазар” от миналото, преекспонирането, след 17 години, на сбирката “Чуждестранно изкуство от 19 и 20 век”, дарение на Б. Райнов и др.). Очевиден е и стремежът за възстановяване славата на града като една от духовните столици на страната от времето на националните културни празници “Сливенски огньове” и за привличане на видни дейци на културата и изкуството днес като Валери Петров - първи носител на наградата за литература “Константин Константинов”, акад. Антон Дончев - тазгодишен носител на наградата “Добри Чинтулов”, на Станка Пенчева, акад. Светлин Русев и др.

* * *

Проблематика за европейските стандарти и подкрепата на културни проекти бе обект на обсъждане в наскоро проведената среща на дейци на културата и ръководители на културни институти от града с министъра по европейските въпроси Меглена Кунева. Тя посочи организациите на национално равнище, финансиращи такива проекти, и подчерта необходимостта от разкриване потенциала на децентрализацията, при което очакването за финансирането на културните институти единствено от държавата да бъде изживяно. Принципите на самостоятелност, инициативност и право на избор на твореца следва да станат основни в новите условия на развитие и функциониране на културата (като пример посочи създадения в Шумен фонд “Култура” за подпомагане на художествените начинания и дейности). Ръководителите на културните институти в Сливен получиха готовността на М. Кунева за помощ при финансирането и решаването на някои проблеми в музейнатаа и театралната сфера, както и за осъществяване на нови идеи в културата.

* * *

Преди дни в града под Сините камъни бе открита експозицията от Първото международно биенале на екслибриса в България на тема: “Свободата”, посветена на 125-годишнината от създаването на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Нейни организатори са “Международен екслибрис” - Център София, община Сливен и един от регионалните вестници. Изложбата бе представена от председателката на Сдружението на сливенските художници Даниела Ненчева, която даде сведения за това приложно изкуство за създаване на изображения, в началото предимно за маркиране на книги.

Сред участниците са художници от Аржентина, Япония, Израел, Беларус и др., от българските - Димо Колибаров, Петър Чуклев, Ива Цанкова и др, сливенците Онник Карамфилян и Веселин Дамянов. Въз основа на критерии като съотношение между текст и образ, оригиналност на концепцията, артистичност и майсторство на изпълнението, са наградени и някои автори “за постижения в основните техники при изпълнение на дълбок, плосък и висок печат”. Проф. Чуклев получи “специалната награда за цялостен принос в областта на книжната графика и школа”. Експозицията е плод на организационните усилия на Онник Карамфилян, Нина Карамфилян и проф. Боряна Христова - директор на Народната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
25.11.2005 г. 11:35
Етикети:
Посетено:
625
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/83-vesti-ot-sliven