Срещи

Анна Багряна в Сливен

Творческа вечер в рамките на фестивала "Славянска прегръдка"

◊ СЪБИТИЕТО

В рамките на фестивала „Славянска прегръдка” в Сливен гостува поетесата и преводачката от Украйна Анна Багряна – шеф-радактор на в. „Гранословие”, член на Националния съюз на писателите на Украйна и секретар на творческата организация по работата с младите автори. Тя бе приета от областния управител Христина Чолакова, запозна се с културните забележителности на града под Сините скали и участва в творческа вечер в зала „Май”. Авторката е председател на Обединението на поетите в Киевската организация на Националния съюз на писателите в Украйна. Носителка е на престижни литературни награди („Коронация на думата”, 2008 г., на отличие на името на О. Гончар) и лауреат на интернет-конкурси. На третото издание на фестивала „Славянска прегръдка” младата поетеса бе удостоена с приза „Сребърно летящо перо”.
          
Пред сливенци Анна Багряна прочете свои стихове и представи проекта на Славянска литературна и артистична академия „Двете Багряни”: Елисавета Багряна на украински език”, както и издание за поетичното творчество на Димчо Дебелянов – „поетът на белоцветните вишни”, на всички славянски езици.

Прозвучаха творби на видната ни поетеса из стихосбирката й „Вечната и святата” - на български и украински език, в изпълнение на  Кристияна Добрева и Анна Багряна. Гостенката отговори на въпроси за трудността на преводаческото изкуство и предизвикателствата да представи адекватно богатия поетичен свят на българските първомайстори на поезията Ел. Багряна и Д. Дебелянов.  В срещата с въпроси и изказвания участваха г-жа Хр. Чолакова, началник-отдел „Наука и образование” в общината Дора Ескидарова, библиотечни работници, учащи се, директори на училища.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
01.06.2009 г. 01:27
Етикети:
Посетено:
1348
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/8024-anna-bagryana-v-sliven