Срещи

Дискусионен клуб "От страницата към екрана"

"Сталкер" на Андрей Тарковски

◊ СЪБИТИЕТО

Българската национална филмотека и Факултетът по Славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски” имат удоволствието да ви поканят на поредната среща от втория сезон на съвместно организирания дискусионен клуб „От страницата към екрана”.

Заповядайте на 21 май 2009 г. от 18 часа
в салона на филмотечното кино „Одеон”,
бул. „Патриарх Евтимий” № 1

Клубът е ежемесечен открит форум, в който се дискутира многообразното взаимодействие между литературата и киното. През този сезон, наред с българските, гледаме и разговаряме за любими филми по книги от чуждестранни литератури. В дейността на клуба вече се включват и студентите от новата магистърска програма „Литература, кино и визуална култура” в Софийския университет. И отново наши гости са писатели, режисьори, оператори, актьори, литературни и филмови критици. 

 
◊ ПОВЕЧЕ

Най-после Посещение на извънземни е оставило недвусмислени трайни следи – шест Зони в различни точки на Земята. Една от тях привлича най-силно учени, авантюристи или хора, търсещи изцеление или облекчаване на страданията на близките си. За нея разказват
Аркадий и Борис Стругацки в повестта „Пикник край пътя” (1972). Мълвата гласи, че след Посещението в Зоната е останало някакво Златно кълбо, което изпълнява желания. Но там няма определени и ясни пътища към него, тя сякаш постоянно се променя и е пълна с невидими опасности. Затова пък някои от жителите на Хармънт са дарени с умението да бъдат тайни водачи – сталкери. Кълбото изпълнява само такива желания, за които, „ако не се изпълнят, ти иде да се обесиш”. Като например „Щастие за всички даром и нека никой да не бъде пренебрегнат” – детско пожелание, но повече от това и най-добрият сталкер не може да измисли.

През 1979 г. Андрей Тарковски завършва филма „Сталкер”, който бележи нова стилистична насока в работата му. Режисьорът минимализира фантастичните елементи, за да превърне търсенето на път и щастие в Зоната, което предприемат Писателя и Физика, в метафизично пътуване към себе си. Пътуване, представено с поразителна духовна дълбочина и нравствена откритост, великолепна актьорска игра и незабравимо зрително въздействие. На фестивалите в Кан и Рим през 1980 г. „Сталкер” получава големи награди. Той става последният филм на Тарковски, сниман в Съветския съюз.

                
Заповядайте на 21 май 2009 г. от 18 часа в салона на филмотечното кино „Одеон”, бул. „Патриарх Евтимий” № 1, на прожекцията на филма „Сталкер”  (1979 г., 163 мин.), реж. Андрей Тарковски, сц. Аркадий и Борис Стругацки, Андрей Тарковски, оп. Александър Княжински и Георги Рерберг. В ролите: Александър Кайдановски, Алиса Фрейндлих, Николай Гринко, Анатолий Солоницин, Наташа Абрамова и др.

В дискусията след филма ще участват историкът на руската литература доц. Ренета Божанкова, историкът на руското и източноевропейското кино д-р Иван Иванов и всеки желаещ от публиката. Както и досега, входът е без пари. Изходът – само след дискусията.

. Модератор: Огнян Ковачев



Добре дошли!
Автор:
Огнян Ковачев
Публикация:
20.05.2009 г. 23:10
Посетено:
1297
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/7940-diskusionen-klub-ot-stranitsata-kam-ekrana