Срещи

Елена Хайтова и Никола Гигов гостуваха на Сливен

Възторгът и страданието на българското слово

◊ СЪБИТИЕТО

В мултимедийната зала на Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” се състоя творческа среща на възпитаниците на учебното заведение с Елена Хайтова и Никола Гигов на тема: „Възторгът и страданието на българското слово”.

Срещата бе водена от директорката на училището Екатерина Иванова, която представи „Клада за феникси” от Никола Гигов
, автор на петдесет книги с проза и поезия, излезли у нас и в чужбина, сред които над десет - за Орфей: „Легенда ли е Орфей?” (определена от критиката за явление в литературата), „Орфей и космоса”, „Орфей и цветята”, „Орфей и музиката”, "Орфей и Тракия", “Орфей в Египет”, „Орфей в Европа” (в превод и на френски език) и др. Писателят заинтригува присъстващите с философията на орфизма, пентатониката, факти из живота на Орфеевата разностранна личност и негови поетични строфи, които определи като „шедьоври, родени на българска земя”. Според Никола Гигов „Родопите са българското Елдорадо, а Орфей – нашият Еверест”. Учениците чуха интересни спомени и за общуването му с Дамян Дамянов, както и оценки за стиховете му. В преживяването и претворяването на темата за страданието той го успореди с Пейо Яворов и Димчо Дебелянов, изтъквайки хуманизма му и способността да изрази поетично любовната магия. Н. Гигов единствен в тоталитарните времена се е осмелил да публикува в смолянския окръжен вестник Дамяновото стихотворение „Разговор с Маркс” и понесъл последствията от гражданския акт.

Дъщерята на Николай Хайтов - Елена Хайтова, е публицистка и журналистка, автор на книги като „Сама сред звездите” (за певицата Валя Балканска), както и на „Искри от Рожен” и „Разбъркани кечилки”. Тя проведе беседа с учениците и поднесе чрез емоционалното си слово „безсмъртниче за Хайтов” пред паметта и творчеството му. Срещата с героите и прототипите им подпомага творческия процес по създаването на книгата за него. Авторката говори за творбата си „Баща ми – най-дивият разказ” (изд. „Захарий Стоянов
”), разкриващо личността и писателската му вселена през нейните очи. Авторката открои моменти „от безкрайно богатия и интересен живот”, отразен искрено, емоционално и истинно, и документиран с писма, илюстрации и снимков материал. Спомените за непримиримия му дух на войн с рушителите на България и националните ни ценности изваяха пред младите хора образ, по думите на Е. Хайтова, „самият той див, но и най-дивен разказ”, поръчал на дъщеря си „да не прескача в творческия процес да напише за конфликтите.” По негово мнение без тях не би се създала истинска книга, а нещо, лишило от вълнение хората. Само изброждането на родната му планина би й спомогнало „да погледне в Хайтов”, убеден е бележитият български белетрист.

Бяха приведени факти за приема на филма „Козият рог” в Испания, за отношението на писателя към прототипите на творбите му и за високата му творческа себевзискателност. Учениците чуха поръката на Хайтов към младите писатели да намерят темата на живота си, без която творчеството им би било бедно, и възприеха порива му за непримиримост с неправдите и житейския оптимизъм: „Планината може и да не успееш да повдигнеш, но си струва да опиташ!” „Той си отиде болен от любов към България, говорейки, че може главата му да подскача по стълбите, но устните пак ще повтарят за пребъдността на българското! Заръката му към мене бе да намеря време да благодаря на хората, които са ми направили добро!”, подчерта Елена Хайтова. На съпруга си е посветила своята книга „Безумният Орфей”.

Елена Хайтова анонсира и предстоящата си книга „Гладиаторът Хайтов” и отговори на въпроси на учениците в интересната среща, в която взеха участие преподаватели от училището и творци от Сливен.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
20.05.2009 г. 00:05
Посетено:
1410
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/7932-elena-haytova-i-nikola-gigov-gostuvaha-na-sliven