Срещи

Дни на ирландската култура във Варна

Творческа среща-лекция с един от най-известните ирландски режисьори Кристофър Фиц-Саймън

Дни на ирландската култура във Варна
Д-р Кристофър Фиц-Саймън


◊ СЪБИТИЕТО

Посланикът на Ирландия в България Н. Пр. Джефри Кийтинг ще посети Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”

На 14 май 2009 г. в рамките на провеждащите се за първи път във Варна „Дни на ирландската култура”, които ще се състоят от 14 до 17 май.

. Главен организатор на това културно събитие е „Българо-ирландски клуб”.

• По време на посещението на г-н Кийтинг ще се състои и творческа среща-лекция с един от най-известните ирландски режисьори Кристофър Фиц-Саймън.


◊ ПОВЕЧЕ

Д-р Фиц-Саймън е работил като режисьор в ирландската национална телевизия и като артистичен директор на ирландския национален театър.

Автор е на историята на ирландския театър „Аби тиътър: първите сто години”, както и на издаваната четири пъти книга „Момчетата” - биография на основателите на дъблинския „Гейт тиътър” Михол МакЛиамор и Хилтън Едуърдс. Книгата му “Единайсет къщи” е избрана за една от най-добрите книги на 2007 г. от Рой Фостър, Емър О'Кели и Уилиам Тревър. Бил е член на управителните съвети на изложба-биеналето Ръск, Дъблинския театрален фестивал, Кралската ирландска музикална академия, Националния фолклорен театър (Siamsa Tire), центъра „Тайрон Гътри” в Анамакерик и Уексфордския оперен фестивал.

Кристофър Фиц-Саймън е изнасял лекции на ирландски театрални теми в Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Италия, Монако, Холандия, Обединеното кралство и САЩ.
Автор:
Петър Павлов, Медиен център - ВСУ
Публикация:
02.05.2009 г. 23:15
Етикети:
Посетено:
1187
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/7813-dni-na-irlandskata-kultura-vav-varna