Срещи

Гостуване на Шри Шри Рави Шанкар в България

Срещи и практически семинар „Йога и мъдрост за здраве и щастие”

Гостуване на Шри Шри Рави Шанкар в България


◊ СЪБИТИЕТО

Шри Шри Рави Шанкар гостува в България

На 26 април 2009 в София под негово ръководство ще се състоят делови срещи и пресконференция с висши държавници, както и практически семинар на тема „Йога и мъдрост за здраве и щастие”

26.04.2009, от 16.00 до 19.30 ч.
в зала № 1 в НДК.


◊ ВИЗИТКА

Шри Шри Рави Шанкар е световноизвестен хуманитарен и духовен деец, три пъти е номиниран за Нобелова награда за мир. Роден е преди 53 години в Индия. Основател е на фондация “Изкуството да живееш”, която днес е една от най-големите неправителствени доброволчески организации в света.

През 1982 г. въвежда и разпространява Сударшан Крия-техника, която освобождава стреса и токсините на физическо, умствено и емоционално ниво и допринася за по-добро здраве. Обучението представлява цялостна завършена концепция, състояща се от дихателни техники, физически упражнения и лекции, помагащи на участниците да се справят със стреса и цялостно да подобрят здравето си.

През 1997 основава Международна асоциация за човешки ценности, чиито програми са докоснали живота на над 300 мил. души в над 145 страни. Те включват разрешаване на конфликти, оказване на материална и посттравматична помощ при бедствени положения и военни конфликти, програми за реабилитиране на затворници, възстановяване на човешките ценности у младите хора, програми за защита на човешките права, както и образователни антистрес програми, които обхващат всички възрасти и слоеве в обществото.

Пристигането на Шри Шри в България е отдавна очаквано събитие и е част от европейската му обиколка. На 26 април в София под негово ръководство ще се състоят делови срещи и пресконференция с висши държавници, както и практически семинар на тема „Йога и мъдрост за здраве и щастие” от 16.00 до 19.30 ч. в зала № 1 в НДК.


◊ ИЗ КНИГИТЕ НА ШРИ ШРИ РАВИ ШАНКАР

Световнопризнатият духовен учител е автор на книгите: “Да празнуваш тишината”, “Мъдрост за новото хилядоление", "Да празнуваш любовта", "Семена от мъдрост", "Дар от тишината / медитации /", "Дар от вечността / медитации /".


На нашите читатели предлагаме откъси от негови книги:

Бог


Бог е съединението на присъствие и настояще. Изцяло потапя всяка клетка, всеки атом на ума и тялото в невероятното настояще. Преживяване на вечността. Присъствие, в което остава само знаещият. Присъствието Бог. Той е целостта, тъй като всичко е в Бог, няма нищо извън него. Всичко съществува в Бог, включително и мисълта ни. Мислителят е Бог. Бог е вездесъщ и Той присъства и в богатия, и в порочния толкова, колкото и в прекрасния. Единствената разлика е в това, че един го знае, друг не. Когато видиш обаче разликата, има двойственост, двама. Бог е отвъд всички понятия. Той е преживяване. Бог е вечното “Аз не знам”. Но ти можеш да бъдеш Бог, да живееш в Бог. Не можеш да го познаеш, но можеш да го преживееш. Той присъства навсякъде – и в теб, и във всяко време. И ти, ако си тук и сега, в тази минута, и си свързан с най-вътрешния си Аз, ти си в Бог. Държим Бог в трето лице за безопасност и Го превръщаме в понятие. Умът е обвивката, която съдържа Божественото вътре в нас. Но ние не развиваме опаковъчната хартия и държим подаръка в пакет.

Бог обича смеха и шегата

Бог ще танцува в живота ни, когато денят изгрява със смях и любов.

По-великото от теб и по-красивото не може да се притежава. А Бог е най-великият и най-красивият. И Той е много палав. Затова е създал живота ката забава.

Умът

Умът ти се съмнява в теб, той вижда през своето собствено око, затова мажеш да се довериш на всичко в света, освен на своя съмняващ се ум. И освобождаването от него е предаване, освобождаване от преценките. Те се правят от нивото на твоето осъзнаване. Т.е. каквото видиш в другия, го виждаш в себе си. Ако видиш егоизъм в другите, виждаш твоето собствено его. Каквото и да дърдори умът, остави го да дърдори. Той е част от теб, но не е твоята същност. Не се бори с него, когато го отричаш, той повече отстоява правото си. Нека умът ти бъде като огледало. След като обектът се отдалечи, в него да не остава никакво впечатление. Ако умът ни не отпечатва мненията, запазва невинността си. Остави ума си да следва посоката, в която тече енергията на живота. Бъди в самия Себе си, в своя Голям Ум, който винаги е спокоен, тих, съсредоточен.

Из книгите на Шри Шри Рави Шанкар “Бог обича шегата” и “Мъдрост за новото хилядолетие”


*
Четирите стълба на познанието и шестте типа богатство

Най-висшето знание за това, кой си ти, е много просто. То е най-простото – и затова не е особено лесно. Потенциално е на разположение, но динамично, практически, не е на разположение.
  
Бог е най-евтината “стока”, защото извън Бог не може да има нищо, няма нищо, няма никакво “извън”. Тогава защо Бог не е преживяна реалност за всеки? Това е фундаментален въпрос: ако аз съм Бог, защо не знам, че съм Бог?
  
Просто да чуеш истината, не върши работа, само създава концепция. Затова съществуват практики, които имат ролята на пътепоказатели, на пътна карта. Указанията са крайно необходими.
  
Съществуват четири основни квалификации, които човек трябва да притежава, за да достигне до Аз-а. Те се наричат “Четирите стълба” или “Четирите инструмента”.

Из ”Мъдростта на новото хилядолетие” на Шри Шри Рави Шанкар
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
20.04.2009 г. 14:05
Етикети:
Посетено:
2175
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/7719-gostuvane-na-shri-shri-ravi-shankar-v-balgariya