Срещи

xfilms лекции: #2 Кино без монтаж

Проект “Място за срещи” в галерия “Васка Емануилова”

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Васка Емануилова представя

xfilms лекции: #2 Кино без монтаж

. Водещи: Красимир Терзиев и Рене Бекман


На 14.04.2009, вторник, 18 ч.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

След пилотния разговор – лекция за филма на Йохан Гримонпрез “DIAL H-I-S-T-O-R-Y” в рамките на Малък сезон, 2008 г., xfilms срещите в галерия “Васка Емануилова” продължават с темата “Кино без монтаж”.

В рамките на срещата ще бъде прожектиран и обсъден филмът на Александър Сокуров “Руски ковчег”, който е уникален експеримент на правене на филм без употребата на какъвто и да е монтаж. В началото черен екран и глас зад кадър ни въвежда в историята. Оттъмнение, и в следващите два часа камерата не спира да работи, няма --cut--. Пред очите ни минават сцени от историята на Русия, разиграли се в една или друга епоха в залите на Ермитажа. Невероятна хореография на стотици актьори и статисти, синхронизирани с невъзможна точност, води до пълна идентичност между "reel time" (времетраенето на заснетата лента) и "real ! time" (реалното време). Нещо, към което ще се върне Майк Фиджис в "Таймкод". Нещо, което ни връща към корените на киното и първите филми на Братя Люмиер - "the actuality films".

Проектът е съвместна инициатива на xfilms festival и платформата “Място за срещи” в галерия “Васка Емануилова”, която предвижда серия от срещи, свързани с лекции, прожекции и разговори за експерименталния филм и експанзията му във визуалните изкуства, мейнстрийм киното, новите медии и телевизията.


Автор:
Галерия "Васка Емануилова"
Публикация:
12.04.2009 г. 17:55
Етикети:
Посетено:
1017
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/7685-xfilms-lektsii-2-kino-bez-montazh