Срещи

Дискусионен клуб "От страницата към екрана"

"Строго охранявани влакове" - съвместна работа на писателя Бохумил Храбал и режисьора Иржи Менцел

◊ СЪБИТИЕТО

Българската национална филмотека и Факултетът по Славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски” имат удоволствието да ви поканят на поредната среща от втория сезон на съвместно организирания дискусионен клуб „От страницата към екрана”.

Заповядайте на 26 март 2009 г. от 18 часа
в салона на филмотечното кино „Одеон”,
бул. „Патриарх Евтимий” № 1



Клубът е ежемесечен открит форум, в който се дискутира многообразното взаимодействие между литературата и киното – от екранизациите и тяхната „вярност” към литературните творби до статута и ролята на двете изкуства в днешния свят на медии и високи технологии под знака на все по-експанзивната култура на образа.

През този сезон, наред с българските, гледаме и разговаряме за любими филми по книги от чуждестранни литератури. В дейността на клуба вече се включват и студентите от новата магистърска програма „Литература, кино и визуална култура” в Софийския университет. И отново наши гости са писатели, режисьори, оператори, актьори, литературни и филмови критици.

Един влак пристига на една гара... архетипната филмова сцена ще оживее на екрана в „Одеон”, този път на малка чешка гара, в една история от времето на Втората Световна война. Войната е към края си, но там още никой не подозира това. Но пък и никой не я забелязва кой знае колко. Нито гаровите служители, нито германците, нито дейците от съпротивата се занимават с главната си работа. През гарата преминават загадъчни влакови конвои, които между другото „строго се охраняват”. Жителите на градчето бързо преработват останките от случайно паднал самолет в битови вещи. Младият железничар Милош изстрадва драмата на нещастната си любов и неизгубената си невинност. За второто му помагат главният диспечер г-н Хубичка и – най-неочаквано – всеотдайна членка на антифашистка група...  

В годината на Пражката пролет „Строго охранявани влакове”, първата съвместна работа на писателя Бохумил Храбал и режисьора Иржи Менцел, донася на чешкото кино „Оскар” за чуждестранен филм. Десетилетия по-късно тази оригинална пародия, залепила мощен шамар в лицето на соцреализма, продължава да звучи и да изглежда все така.

Заповядайте на 26 март 2009 г. от 18 часа в салона на филмотечното кино „Одеон”, бул. „Патриарх Евтимий” № 1, на прожекцията на филма „Строго охранявани влакове” (1966 г., 97 мин.), реж. Иржи Менцел, сц. Бохумил Храбал, оп. Яромир Шофър.

В ролите: Вацлав Нецкарж, Йозеф Сомър, Властимил Бродски, Владимир Валента, Итка Бендова, Итка Зеленохорска, Либуше Хавелкова, Иржи Менцел и др.

В дискусията след филма ще участват Ани Бурова, литературен историк и редактор на „Литературен вестник”, Людмила Димова, филмов историк, както и главният редактор на списание „Кино”, а и всеки желаещ от публиката. Както винаги досега, входът е без пари. Изходът – само след дискусията.

. Модератор: Огнян Ковачев


Добре дошли!

Автор:
Огнян Ковачев
Публикация:
23.03.2009 г. 17:55
Посетено:
1042
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/7568-diskusionen-klub-ot-stranitsata-kam-ekrana