Срещи

Artnewscafe - Приятели зад бара - Васил Георгиев

Инициатива на artnewscafe - Пловдив

Artnewscafe - Приятели зад бара - Васил Георгиев


◊ СЪБИТИЕТО

Аrtnewscafe представя

Приятели зад бара
Васил Георгиев


22 март 2009 (неделя), 15:00 и 19:00 часа


Модерен градски типаж, успешно дебютирал писател и доктор по право – Васил Георгиев ще бъде гост на artnewscafe в Пловдив тази неделя - 22 март. В неформална обстановка, зад бара на кафето, между 15:00 и 19:00 часа той ще пуска любима музика, ще прави силно-алкохолен плажен коктейл с морски вкус - грейпфрут и сол и ще прочита от време на време някой и друг свой разказ от сборника „
Будистки плаж. Разкази” (ИК Жанет-45).

Инициативата “Приятели зад бара” на artnewscafe има за цел всеки месец да среща посетителите с интересни личности, които представят заниманията, любимите си напитки, храни и се превръщат в онези бармани, с които можеш да побъбриш на воля.


◊ ЗА ВАСИЛ ГЕОРГИЕВ

Васил Георгиев е на 33 години и е от София. Публикува разкази и текстове в изданията „Капитал Light”, „Едно”, „Интро”, „Една седмица в София”, „Мениджър”, „Литературен вестник”, „Страница” и други.

От 2006 г. Васил Георгиев води рубриката „Упътване”, в списание „Една седмица в София”, където представя по една софийска улица.

През 2008 г. разказът „Черния мъж” на Васил Георгиев печели първа награда на конкурса за къс разказ, посветен на 70 г. от смъртта на Йордан Йовков – организиран от дом паметник „Йордан Йовков“ - гр. Добрич и електронното издание „Литературен клуб“.

Васил е доктор по право и работи като адвокат.


Васил Георгиев като автор:

Сборникът разкази „Будистки плаж”, издаден през януари 2009 от ИК “Жанет 45” съдържа 25 истории, написани в периода между 2004 и 2008 година. "Будистки плаж" е пример за модерна литература, разкриваща  парадоксалния свят  на съвременното съществуване - сюрреален, но логичен, чувствен, но брутален, ироничен, но тъжен, абсурден и все пак действителен.


Номинации:

Дебютната книга "Будистки плаж" на Васил Георгиев е сред трите номинирани книги за наградата "Хеликон", стана ясно преди броени дни. Сборникът е впечатлил журито с автентичния си поглед към нещата от живота и със свежия си език.


Книгата "Будистки плаж" на Васил Георгиев:

Прозата на Васил Георгиев предизвиква у читателя респект. От дебюта на
Вергил Немчев с “Голямото глезене“ насам това е първият случай, в който виждаме автор без издадена досега книга, който да е толкова сигурен в нещата, които пише, с толкова добре преценено и балансирано самочувствие, който да е толкова разнообразен и в същото време да поддържа единството на собствения си стил, единството на своите белетристични решения. Сигурно е, че имаме пред себе си автор с голям творчески потенциал. Как се противопоставя на инерцията на агресивния “действителен“ свят прозата от “Будистки плаж“? В ръкописа на Васил Георгиев успешно съжителстват библейски пародийни реминисценции (“Ахасфер“), ретро-стилизации (“Цвета“), струпване на всевъзможни превозни средства (това е фокус в разказите “Някога“ и “Любов“), айсикю-кореспонденция, която се открива по следния елегантен начин: “Искаш ли да ти кажа нещо много тъжно“ (така започва разказът “Фрагменти от останалия живот“), множество нееднородни едно спрямо друго фантастични решения (например “Черният мъж“; “Варианти на падащо коте“; “Тръбите на Бога“), движещи се винаги на ръба на невъзможното повествователни маневри и обрати. “Будистки плаж” е не само успешен дебют и не просто възможна добра книга. Ръкописът на Васил Георгиев е важна стъпка за развитието на българския къс разказ. В него се представя самото царство на късия разказ. Пространството “Където човек е свободен“.
Борис Минков
Автор: Веселина Сариева
19.03.2009 г. 15:26
Посетено: 919
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/7542-artnewscafe-priyateli-zad-bara-vasil-georgiev